Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O STAROM SAJMIŠTU: Zakon će omogućiti da se brže reše imovinsko pravni odnosi i da se Staro sajmište pretvori u Memorijalni centar


Srbija je jedna od retkih zemalja koja je pristupila rešavanju problema povraćaja imovine Jevreja koju zbog Holokausta nije imao ko da nasledi, izjavio je gradski menadžer Beograda, Goran Vesić.

Grad je podržao tu inicijativu i zajedno sa Agencijom za restituciju insistirao da se usvoji Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika ("Sl. glasnik RS", br. 13/2016), rekao je Vesić.

"Vlada Republike Srbije je ove godine donela hrabar zakon iz prostog razloga što mi nismo bogata zemlja. Mnogo bogatije zemlje od nas još uvek nisu rešile ovo pitanje, a mi smo to uradili jer je ovde u pitanju istorijska pravda i nešto što mora da se reši", istakao je Vesić.

Nažalost, skoro 80 godina od Holokausta, pitanje povraćaja imovine još uvek nije rešeno, rekao je Vesić i dodao da je situacija takva ne samo u Srbiji, već i u drugim zemljama.

"Ono na čemu insistiramo je ne samo da se vrati imovina, već i da se dostojno obeleži Staro sajmište kao mesto gde su stradali prvenstveno Jevreji, a onda i Srbi i drugi antifašisti", naglasio je Vesić.

Prema njegovim navodima, Grad Beograd zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja priprema Zakon o Starom sajmištu koji će omogućiti da se brže reše imovinsko pravni odnosi i da se Staro sajmište pretvori u Memorijalni centar.

"Već smo postigli veliki napredak po tom pitanju u smislu da smo raščistili Centralnu kulu na Starom sajmištu, a blizu smo raščišćavanja još jednog objekta", podvukao je gradski menadžer.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 06.12.2016.
Naslov: Redakcija