Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O KONVERZIJI KREDITA U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA: USVAJANJE OVOG PROPISA BILO BI NEUSTAVNO TVRDI GUVERNERKA NARODNE BANKE REPUBLIKE SRBIJE


Ni Narodna banka ni Vlada Republike Srbije nemaju pravo da donesu Zakon o konverziji kredita vezanih za švajcarski franak, jer bi to bilo neustavno, izjavila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Guvernerka je podsetila da je NBS još u julu 2013. godine dala preporuke bankama za rešavanje tog problema, koje je manji deo njih i prihvatio, dodajući da je Narodna banka time uradila sve što je do nje.

Postupajući po tim preporukama "vraćeno je 5,13 milijardi dinara ili po osnovu neopravdanog, jednostranog podizanja kamata, ili po osnovu olakšavanja kredita u švajcarskim francima", rekla je Tabaković.

"NBS od toga ne može više, a ne očekujem ni da Vlada Republike Srbije učini više, jer bez obzira na to što želite da pomognete više od 20.000 porodica, niko nema pravo da donese zakon, ni Vlada ni bilo ko drugi, koji bi se, po iskustvima iz okruženja, vrlo izvesno pokazao neustavnim i na kraju postao trošak svih građana Srbije".

Tabaković je i ovog puta ponovila da je reč o ugovornom odnosu između banke i klijenta, da je to mesto gde se kredit odobrava, gde se reprogramira, i dodala da kao što će Vlada Republike Srbije svojim poreskim podsticajima podržati te reprogramirane obaveze, to će učiniti i NBS.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 04.12.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija