Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: IZABRANI čLANOVI DVT IZ REDA JAVNIH TUżILACA I ZAMENIKA JAVNIH TUżILACA


Izborna komisija Državnog veća tužilaca objavila je 4. decembra 2015. godine konačne rezultate tužilačkih izbora na kojima je izabrano šest novih izbornih članova tog tela.

To su nosioci javnotužilačke funkcije Goran Ilić, Radovan Lazić, Stanislav Dukić, Svetlana Nenadić i Sandra Kulezić i Tatjana Lagumdžija.

Njihov mandat počeće 5. aprila 2016. godine, odnosno po isteku mandata članova iz sadašnjeg sastava DVT-a.

Pored izbornih članova DVT-a, u njegovom sastavu su i ministar pravde, Republički javni tužilac, predstavici advokature, Narodne skupštine Republike Srbije i Pravnog fakulteta.

Izborna komisija DVT napominje da joj nije dostavljen nijedan prigovor zbog povrede izbornog prava u toku izbora ili nepravilnosti u toku predlaganja kandidata odnosno izbora, koji su održani na 17 biračkih mesta u Srbiji 1. decembra 2015. godine.

Na biračkim mestima su bili prisutni posmatrači iz Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, kao i Misije OEBS u Srbiji.

Izborna komisija DVT navodi da je od ukupnog broja od 656 glasača po kandidacionim listama za Republicko javno tužilaštvo, apelaciona javna tužilaštva, Tužilaštvo za organizovani kriminal i Tužilaštvo za ratne zločine, viša javna tužilaštva i osnovna javna tužilaštva na izbore izašlo je 611 glasača, odnosno 93,14 odsto ukupnog broja upisanih.

Na kandidacionoj listi za javna tužilaštva sa teritorija autonomnih pokrajina od 150 upisanih birača izašlo je 135 birača, odnosno 90 odsto od ukupnog broja upisanih.

Izborna komisija je takođe ukazala da je bilo 59 neupotrebljenih glasačkih listića, 17 kontrolnih listova, 747 upotrebljenih glasačkih listića, od kojih je 13 bilo nevažećih.

Svih 656 glasača imalo je pravo da glasa na kandidacionim listama po vrsti tužilaštava, dok je 150 kandidata sa teritorija autonomnih pokrajina pored toga, imalo pravo da glasa i za kandidata na kandidacionoj listi za autonomne pokrajine.

Sa liste kandidata za Republičko javno tužilaštvo izabran je Goran Ilić, dok je Radovan Lazić osvojio najviše glasova sa liste apelacionih javnih tužilaštava, Tužilaštva za organizovani kriminal i Tužilaštva za ratne zločine.

Stanislav Dukić izabran je za člana DVT sa liste viših javnih tužilaštava, Svetlana Nenadić i Sandra Kulezić sa liste osnovnih javnih tužilaštava i Tatjana Lagumdžija sa liste javnih tužilaštava sa teritorija autonomnih pokrajina.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 04.12.2015.
Naslov: Redakcija