Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATI OBUSTAVLJAJU RAD 7 I 8. DECEMBRA 2015. GODINE ZBOG NAPADA NA KOLEGU: AKS ćE TRAžITI HITNO FORMIRANJE KOMISIJE ZA ISTRAžIVANJE SVIH NAPADA NA ADVOKATE


Advokatska komora Srbije (AKS) zatražila je od Vlade Republike Srbije hitno formiranje Komisije za istraživanje svih napada na advokate, kojih je kako tvrdi prethodnih godina bilo više od 20, a počinioci još nisu privedeni pravdi.

Zbog oružanog napada na beogradskog advokata Vladimira Zreleca koji se dogodio 1. decembra 2015. godine u Beogradu, AKS je odlučila da u ponedeljak 7. decembra 2015. godine organizuje protestna okupljanja advokata ispred zgrada viših sudova u Srbiji pod geslom "Pucanj u Vladimira je pucanj u advokaturu".

Advokatska komora Beograda (AKB) pozvala je svoje članove da u utorak, 8. decembra 2015. godine, u znak protesta zbog napada na kolegu advokata Vladimira Zreleca, ne prisustvuju ročištima u svim parničnim, krivičnim i upravnim postupcima.

Kako je saospsteno iz AKB, istog dana u podne na platou ispred Palate pravde u Beogradu, zakazan je protest advokata zbog narušavanja društvenog ugleda i ugrožavanja položaja advokature kao, kako se navodi, profesije od javnog značaja, koja pruža pravnu, stručnu pomoć pred sudskim i drugim državnim organima.

Neodlazak na ročišta 8. decembra za beogradske advokate nije obavezan, za razliku od prošlogodišenjeg četvoromesečnog protesta, već kako se navodi u saopštenju AKB, oni "mogu da ne prisustvuju".

Advokati podsećaju da je prethodnih godina više od 20 advokata napadnuto i da nadležni državni organi nisu otkrili nijednog počinioca, niti su ga izveli pred lice pravde.

Na Zreleca je pucano iz kola u pokretu u Ulici patrijarha Varnave 48 na Vračaru, u blizini njegove kancelarije.

Ove godine ispred svoje kancelarije napadnut je i opljačkan beogradski advokat Marko Kastratović.

Pre tri godine nepoznati napadači su advokatu Nenadu Vukasoviću upali u kancelariju i bacili mu kiselinu u oči.

Mete napadača bili su i drugi poznati advokati, a među njima su Aleksandar Zarić iz Beograda, Duško Jovanović iz Valjeva, Momir Lazić iz Sente, Momčilo Bulatović i Miroslav Todorović iz Beograda...

Izvor: Vebsajt Tanjug, 04.12.2015.
Naslov: Redakcija