Zastava Bosne i Hercegovine

SRBIJA POSTIGLA DOGOVOR SA MMF-OM: U naredne dve godine kroz "stend baj" aranžman 2,4 mlrd EUR


Sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) postignut je dogovor o budućem "stend baj" aranžmanu za Srbiju koji bi trajao dve godine u ukupnom iznosu od 2,4 mlrd EUR, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je kao uspešnu upravo završenu posetu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Srbiji.

Misija MMF-a u Srbiji završena je sastankom u Narodnoj banci čime su okončani dvonedeljni razgovori o budućem aranžmanu Srbije sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom.

- Završili smo treću reviziju aktuelnog PCI instrumenta i usaglasili se o budućoj saradnji. Očekujem i zvaničnu potvrdu i odobrenje Odbora direktora MMF-a tokom decembra, nakon čega bismo i zvanično ušli u novi aranžman. To će biti dodatna podrška Srbiji da što lakše prođe kroz krizu, ali, pre svega, i dodatna sigurnost da ekonomske posledice sukoba u Ukrajini ne zaustave započete reforme, kako bi se ublažili efekti usporavanja svetske ekonomije na Srbiju - istakao je Mali, navodi se u saopštenju iz Ministarstva.

On je dodao i da je delegacija MMF-a, sa Janom Kejsom Martejnom na čelu, ocenila da se Srbija, nakon snažnog oporavka od pandemije, suočila sa spoljnim uticajima, ali da je uprkos tome uspela da održi makroekonomsku stabilnost.

- MMF je posebno istakao da je Srbija do sada pokazivala otpornost na negativna dešavanja u Evropi i svetu. Kada je reč o aranžmanu, tekuće ciljeve kontinuirano ispunjavamo, i sada nastavljamo dalje - rekao je Mali.

MMF je, prema rečima Malog, istakao i da je od velike važnosti činjenica da fiskalna konsolidacija podržava monetarnu politiku zemlje, da je srpska ekonomija spremna za rizike, uključujući i adekvatan nivo deviznih rezervi, politiku upravljanja javnim dugom i dobro kapitalizovan bankarski sektor te da će novi aranžman biti još jedna dodatna "brana" od spoljnih negativnih uticaja.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt eKapija, 02.11.2022.
Naslov: Redakcija