Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Poželjna je dorada Zakona u smislu preciznije definisanih obaveza stanara i profesionalnih upravnika


Da li su kultura stanovanja i funkcionisanje Skupštine stanara dali očekivane rezultata nakon, sada već treće godine primene Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 - dalje: Zakon)? U ovom pitanju krije se još nekoliko njih, među kojima je i efikasnost profesionalnih upravnika zgrada.

Zakon se primenjuje, ali utisak je da pojedini profesionalni upravnici ne rade svoj posao u skladu sa Zakonom, čiju primenu koče i određeni stanari, odnosno njihov mentalitet i loše navike. I prema novom Zakonu zgradom mogu upravljati i stari upravnici pod uslovom da su vlasnici stana, a novina jesu profesionalni upravnici. Njih bira i razrešava funkcije Skupština stambene zajednice dvotrećinskom većinom. Inače, njihove usluge koštaju u proseku 300 dinara po stanu na mesečnom nivou.

"Kultura stanovanja je u napredovanju, ljudi su sve svesniji da je cela zgrada njihova imovina, da ne postoje stambeni fondovi ili druge institucije niti država da će doći i popraviti nešto. Međutim, stanari očekuju od profesionalnog upravnika da razrešava međuljudske odnose i probleme između vlasnika stanova što apsolutno nije u našem delokrugu. Takođe, smatraju nas svemogućim, mi se ograničavamo na administrativne i tehničke poslove", kaže Radovan Oreščanin iz "Major domusa" Novi Sad.

Između stanara su česte nesuglasice oko investicionog održavanja, kao i neadekvatnog postupanja upravnika, pa imamo slučaj u Novom Sadu da je profesionalni upravnik sačinio ugovor po starom Zakonu, još iz 1998. godine.

"Svi stanari nisu plaćali sumu koja je određena i onda je putem objedinjene naplate ta suma skidana od tog novca za investiciono održavanje i određeni stanari su se pobunili jer investicionog održavanja neće biti i rečeno im je možete tužiti svog komšiju. To nije u skladu sa Zakonom niti po fer i komšijskoj dobroj praksi", navodi Jovanka Nikolić iz Asocijacije potrošača Srbije.

"Zatražila sam informaciju od profesionalnog upravnika kako to može da se reši. Dobila sam odgovor da mi kao vlasnici stanova možemo da se udružimo i da tužimo svoje komšije koji ne izmiruju svoje obaveze. Prosto mi je ta uredba, odnosno način kojim je to regulisano da oni koji izmiruju svoje obaveze plaćaju faktički i za nekog koji ne izmiruje svoje obaveze", kaže Dragana Stošić.

U zahtevnije radove spada i održavanje lifta. Pojedini po starosti premašuju i godine stanara u zgradi, a prema informacijama iz Instituta za zaštitu na radu još ne postoji registar pregledanih liftova, a 10 do 15 posto liftova u Novom Sadu nikada nije pregledano ni održavano. Uglavnom, preporuka za sve je da vode više računa o održavanju životnog prostora, a što se tiče Zakona poželjna je njegova dorada u smislu preciznije definisanih obaveza stanara i profesionalnih upravnika, čija uloga u evropskim zemljama ima punu primenu i značaj za stambenu zajednicu.

Izvor: Vebsajt RTV, 03.11.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija