Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANA SEDNICA GRUPACIJE UVOZNIKA I DISTRIBUTERA MEDICINSKIH SREDSTAVA: Aktivnosti Grupacije uvoznika i distributera medicinskih sredstava u narednom periodu biće usmerene i na suzbijanje nelegalnog prometa medicinskih sredstava


Na sednici Grupacije uvoznika i distributera medicinskih sredstava istaknuto je da je zajednički interes svih učesnika u zdravstvenoj zaštiti bezbednost pacijenta i osoblja prilikom primene određenog medicinskog sredstva. Aktivnosti Grupacije u narednom periodu biće usmerene i na suzbijanje nelegalnog prometa medicinskih sredstava, odnosno, promet sredstava za koje nije izvršen upis u registar koji vodi Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, kao i nelegalnu prodaju putem interneta.

Novim Zakonom o medicinskim sredstvima ("Sl. glasnik RS", br. 105/2017), koji počinje da se primenjuje od 1. decembra 2018, promenjen je pristup kontroli medicinskih sredstava: smanjen je obim kontrole pre stavljanja na tržište i povećana kontrola nakon toga. Proizvođač, odnosno ovlašćeni predstavnik je dužan da kontinuirano prati medicinsko sredstvo na tržištu. U svetlu novog Zakona i odredbi koje donosi u vezi sa obavezama proizvođača, odnosno ovlašćenog predstavnika, interna radna grupa za rešavanje problema koje se javljaju prilikom servisiranja medicinskih sredstava je pripremila prikaz problema i predlog rešenja koje će predstaviti na narednoj sednici Upravnog odbora Komore zdravstvenih ustanova Srbije. Zajednički interes svih učesnika u zdravstvenoj zaštiti je bezbednost pacijenta i bezbednost zdravstvenog radnika prilikom primene određenog medicinskog sredstva.

Aktivnosti Grupacije uvoznika i distributera medicinskih sredstava u narednom periodu biće usmerene i na suzbijanje nelegalnog prometa medicinskih sredstava, odnosno, promet medicinskih sredstava za koje nije izvršen upis u Registar medicinskih sredstava koji vodi Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, kao i nelegalnu prodaju putem interneta. Dogovoreno je formiranje radne grupe koja će biti nosilac ovih aktivnosti.

Grupacija uvoznika i distributera medicinskih sredstava će aktivno učestvovati u izradi podzakonskih propisa koji će obezbediti punu primenu Zakona o medicinskim sredstvima od 1. decembra 2018. godine.

Najavljeno je održavanje edukacije koja se odnosi na prikaz novog informatičkog rešenja koje će se koristiti prilikom podnošenja zahteva za medicinska sredstva ALIMS-u. Edukacija se organizuje u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva. Rešenje se odnosi na korišćenje portala koji omogućava podnošenje Zahteva i dokumentacije u elektronskom obliku od strane klijenata i internog sistema kojeg koristi ALIMS u rešavanju zahteva klijenata.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 6.11.2018.
Naslov: Redakcija