Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Nacrt zakona predviđa veća izdvajanja za prvo dete, kao i izjednačavanje prava svih trudnica bez obzira na vrstu radnog ugovora


Nacrt zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom predviđa znatno veća izdvajanja za prvo dete, kao i izjednačavanje prava svih trudnica bez obzira na vrstu radnog ugovora, izjavila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović je objasnila da će pomenutim zakonskim rešenjem, pored većeg izdvajanja za prvo dete, žene sa ugovorima na određeno ili ugovorima o privremeno-povremenim poslovima, kao i žene sa sela, biti izjednačene sa onima koje su zaposlene na neodređeno vreme.

Nacrt zakona predviđa i da se može prolongirati period prava na dečji dodatak za sve one učenike koji su iz različitih razloga, najčešće zdravstvenih, morali da prekinu ili kasnije da počnu sa srednjom školom.

Do sada je limit bio 19 godina, a sada se to pomera na 21 godinu, navela je ona.

Predlog je i da svaka porodica za prvo dete dobije 100.000 dinara, naglasila je Đukić Dejanović, ukazavši i na to da je problem i u usklađivanju roditeljskih i radnih obaveza, pri čemu, kako je ocenila, mogu da pomognu i poslodavci.

Treba im objasniti da mlada majka može da radi od kuće, da ne stagnira dok je na porodiljskom, navela je ona i podvukla da je Srbija suočena sa velikim brojem maloletničkih trudnoća koje se završe prekidima i da zbog toga treba raditi na edukaciji mladih.

Predlog zakona, koji će po oceni Đukić Dejanović biti pronatalitetan, trebalo bi do kraja godine da uđe u skupštinsku proceduru, nakon što njegov Nacrt razmotri Vlada Republike Srbije.

Izvor: Vebsajt Vlade, 05.11.2017.
Naslov: Redakcija