Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNIM MEDIJSKIM SERVISIMA: Zaštitnik građana utvrdio da RTS ne odlučuje u zakonom propisanom roku o zahtevima građana za oslobađanje od obaveze plaćanja takse za javni medijski servis


Javna medijska ustanova Radio televizija Srbije (RTS) ne odlučuje u zakonom propisanom roku o zahtevima građana za oslobađanje od obaveze plaćanja takse za javni medijski servis, utvrdio je Zaštitnik građana.

Kako se navodi, građani, podnosioci zahteva, ne mogu snositi odgovornost za postojanje "objektivnih i tehničkih razloga", niti drugih okolnosti koji su uzrok docnje, kao ni njenih posledica.

"Dužnost RTS-a je, kao nosioca javnih ovlašćenja, da uzroke kašnjenja otkloni, a svoj rad organizuje na način koji obezbeđuje zakonito postupanje i delotvorno odlučivanje po zahtevima građana", stoji, između ostalog, u utvrđenju Zaštitnika građana.

U preporukama RTS-u Zaštitnik je naveo da treba da preduzme organizacione i druge mere kako bi bilo obezbeđeno odlučivanje o zahtevima građana u zakonom propisanom roku, kao i da građanima koji ostvare pravo da ne plaćaju taksu vrate novac uplaćen nakon podnošenja zahteva za oslobođenje od plaćanja takse.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 04.11.2016.
Naslov: Redakcija