Zastava Bosne i Hercegovine

INSTITUT ZA STANDARDIZACIJU SRBIJE: Objavljeno istraživanje o korišćenju standarda u Republici Srbiji


Ovo istraživanje pružilo je podatke o razlozima zbog kojih jedna organizacija koristi standarde, troškovima koji su sa tim povezani, stepenu poznavanja standarda, posebno standarda iz oblasti različitih sistema menadžmenta, kao i eventualnom učešću organizacija u procesu standardizacije i postupku donošenja standarda objavljeno u posebnoj publikaciji i u elektronskom obliku.

Institut u ovom trenutku u svom portfoliju ima oko 32.432 važeća standarda, godišnje objavljuje 2.000-3.000 standarda, a svake godine povuče između 1.000 i 4.000 standarda, u zavisnosti od potrebe. Međutim, broj objavljenih standarda i dalje ne znači adekvatnu primenu ovih standarda u organizacijama, niti je na osnovu navedenih podataka u ovom trenutku moguće napraviti relevantnu procenu o uticaju standarda na poslovanje, po uzoru na razvijene zemlje koje su to uradile primenom opisane metode.

Međutim, rezultati do kojih smo došli sprovođenjem ankete među privrednim društvima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Privrednom komorom Srbije, dovoljno su informativni i indikativni da u ovom trenutku možemo da stvorimo sliku o uticaju standarda na poslovanje, kao i da utičemo na zainteresovane strane da prepoznaju svoj interes u korišćenju standarda i uoče da standardi pozitivno utiču na poslovanje, prvenstveno na osnovu iskustava drugih kompanija. Ono što je sigurno, u Republici Srbiji je uspostavljena infrastruktura kvaliteta koja u najvećoj meri omogućava svim zainteresovanim stranama blagovremeno pribavljanje informacija i neposredno učešće u poslovima standardizacije i uopšte, infrastrukture kvaliteta, po uzoru na najrazvijenije zemlje Evrope.

Razvoj ovog istraživanja realizovan je u okviru Češkog programa za razvoj saradnje pod nazivom “Podrška unapređenju i razvoju sektora infrastrukture kvaliteta Srbije” u saradnji između Instituta za standardizaciju Srbije i Češke kancelarije za standarde, metrologiju i ispitivanje (ÚNMZ).

Izvor: Vebsajt Instituta za standardizaciju Srbije, 06.10.2022.
Naslov: Redakcija