Zastava Bosne i Hercegovine

ISPRAVITI NEDOSTATKE U UDŽBENICIMA ZA BIOLOGIJU ZA 8. RAZRED


Radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koja je formirana na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, utvrdila je da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika za biologiju za 8. razred osnovne škole, a koji se odnose na “biološki smisao adolescencije”.

U saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navodi se da je stručna komisija proverila navode koji su se čuli u javnosti, a odnose se na određene interpretacije u ovim udžbenicima.

Ministarstvo je, u skladu sa procedurom, prethodno zatražilo i mišljenje Nacionalno-prosvetnog saveta, koji je potvrdio da udžbenici prate program, ali da se mora voditi računa da učenici osmog razreda nemaju potrebna predznanja iz oblasti psihologije i sociologije i da se ta znanja stiču tokom srednjeg obrazovanja.

S obzirom na to da ministar i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja daju mišljenje na osnovu tumačenja naučnih činjenica, konsultovani su i Srpsko biološko društvo i sve katedre bioloških fakulteta.

Zavod će uputiti obrazloženje izdavačima Klet, Zavod za udžbenike, Eduka, Data status, Gerundijum, Vulkan izdavaštvo i Novi Logos, koji su dužni da mu u određenom roku dostave ispravljeni rukopis udžbenika, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Vlada, 04.10.2022.
Naslov: Redakcija