Zastava Bosne i Hercegovine

VISOKI SAVET SUDSTVA: Protesti zbog stavova VKS-a su napad na pravosuđe


Visoki savet sudstva još jednom javno osuđuje kontinuiranu kampanju neprimerenog uticaja na pravosuđe započetu nakon dopune pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda o naplati troškova obrade bankarskih kredita.

Periodični ulični protesti organizovani od strane neformalnih grupa u okviru advokature, praćeni vulgarnim transparentima i skandiranjem, obilasci sudskih zgrada i korišćenje istih kao bine za javne nastupe, primer su zloupotrebe slobode govora i javnog okupljanja i pokušaja nelegitimnog uticaja na sudske postupke, za čije su ishode neposredno zainteresovani.

Sudije Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda, izložene su javnom omalovažavanju zbog izraženog mišljenja u obavljanju sudijske funkcije, čime se nastavlja pokušaj podrivanja autoriteta i nezavisnosti sudstva kao jedne od grana vlasti.

Na pravosuđu je zadatak da pred ovakvim neprimerenim pritiscima bude jednako postojano kao i pred političkim, medijskim i svakim drugim sa kojima može da se u svom radu suoči, pa u tom kontekstu pozivamo advokatske komore da reaguju.

Izvor: Vebsajt Visoki savet sudstva, 4.10.2021.
Naslov: Redakcija