Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Od početka primene Zakona sudovi izrekli preko 38.000 hitnih mera


Za 27 meseci primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016 - dalje: Zakon) razmatrano je više od 109.000 slučajeva nasilja u porodici, a sudovi su izrekli preko 38.000 hitnih mera, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović na panelu posvećenom prevenciji i sprečavanju nasilja nad ženama i suzbijanju trgovine ženama.

"To znači da potencijalno imamo spašenih 38.000 lica. Za manje od tri godine primene Zakon daje izuzetne efekte. Istina je da i dalje imamo smrtne slučajeve, ali vrednost ovog Zakona je u tome što imamo veliki broj spašenih lica", istakla je Kuburović.

Ministarka pravde je naglasila da veliki broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici pokazuje da su se žrtve osnažile i da veruju institucijama, što ranije nije bio slučaj.

Ona je istakla da je značaj Zakona pre svega u preventivnom karakteru, budući da tužilaštva i policija mogu da reaguju pre nego što nasilje eskalira.

"Uspostavljena je jaka multisektorska saradnja svih organa, koji su u obavezi da razmatraju prijavljene slučajeve nasilja", dodala je Kuburović.

Kuburović je istakla i da se Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018), čija je primena počela 1. oktobra, uvodi dodatna zaštita žrtava porodičnog nasilja, u smislu da će i one imati pravo na besplatnu pravnu pomoć i podršku.

"To je još jedan vid podrške države u osnaživanju žrtava. To je dokaz da u zaštiti žrtava porodičnog nasilja nismo stali samo na donošenju zakona čija je primena počela 2017. godine, već da kontinuiramo radimo na prevenciji nasilja u porodici i zaštiti žrtava", istakla je Kuburović.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde, 02.10.2019.
Naslov: Redakcija