Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK: MUP ISPRAVLJA NEPRAVILNOSTI U SPROVOđENJU ZAKONA O ZAšTITI PODATAKA O LIčNOSTI


Policija više neće zadržavati lične karte ili druge lične isprave sa fotografijom lica kojima se izdaje dnevna propusnica za ulazak u objekte u kojima poslove obezbeđenja sprovode službenici MUP-a.

Ovo je reakcija na Upozorenje, povodom uočenih nepravilnosti u sprovođenju Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012), koje je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, uputio Ministarstvu unutrašnjih poslova, navodi se u saopštenju Poverenika.

Postupajući po Upozorenju, ministar unutrašnjih poslova uputio je svim organizacionim jedinicama Ministarstva, svim policijskim upravama u Srbiji, akt kojim je naloženo "da odmah prestanu sa zadržavanjem lične karte i druge javne isprave sa fotografijom lica kojima se izdaje dnevna propusnica za ulazak u objekte MUP-a i drugih objekata na teritoriji Republike Srbije gde su policijski službenici angažovani na poslovima obezbeđenja.

Reakcija MUP-a na Upozorenje Poverenika i prekid višegodišnje loše prakse dobra je kao potvrda korektnog odnosa prema Zakonu. Ali, pored toga ona je i veoma koristan primer za sve druge subjekte, da sa eventualnom sličnom praksom prestanu, dodaje se u saopštenju.

Ovlašćenje i potreba za proverom nečijeg identiteta uvidom u identifikacioni dokument nikad, osim kada je to izričito predviđeno Zakonom, ne podrazumevaju zadržavanje tog dokumenta.

Brojne subjekte koji se bave poslovima obezbeđenja Poverenik podseća da i Zakon o privatnom obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 104/2013 i 42/2015), ne daje osnov za zadržavanje ličnih dokumenata, te da eventualno zadržavanje predstavlja nesvrsishodnu, nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti, a istovremeno i povećava rizike mogućih zloupotreba.

Izvor: Vebsajt Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 06.10.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija