Zastava Bosne i Hercegovine

U SREDU VELIKI KONGRES ADVOKATA: NEZAVISNOST I USTAVNI POLOŽAJ ADVOKATSKE PROFESIJE U SRBIJI


U Beogradu će u sredu biti održan veliki Kongres advokata čija će tema biti "Nezavisnost i ustavni položaj advokatske profesije u Srbiji", najavio je Predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Dragoljub Đorđević.

"Osnovni razlog za proteste advokata u Srbiji je krajnje nekorektan odnos prema našoj profesiji i zato i organizujemo Kongres na kojem će gostovati najveći poznavaoci advokature iz sveta, međunarodnih advokatskih asocijacija, ugledni profesori, a upućen je i poziv premijeru," rekao je Đorđević.

Štrajk advokata u Srbiji,koji su sa obustavom rada počeli 17. septembra, sada ulazi u treću sedmicu,

Oni zahtevaju izmene Zakona o javnim beležnicima kako bi se i njima omogućilo da sastavljaju ugovore koje bi notari overavali, da se smanje stope za obračun paušalnog poreza.

"Nažalost iz Ministarstva finansija i Ministarstva pravde, osim ovih demonstrativnih izjava ministra pravde da su njegova vrata za nas otvorena, nema nikakvih konkretnih poziva i informacija. Mi i protestujemo jer u pregovorima nije bilo nikakvog pomaka", rekao je Đorđević.

Podsetio je da je iz Ministarstva finansija stigao predlog da se stopa za poreze poveća za 41 odsto, što je za advokaturu neprihvatljivo, dok su, kako je naveo, iz Ministarstva pravde dobili odgovor da "nema rasprave o posledicima seta zakona o javnom beležništvu".

"Zato ne mogu da kažemo kada će se pregovori nastaviti i kada će se stvari dovesti u red", kazao je Đorđević.

  • Prema njegovim rečima, puno toga zavisi i od odluke Ustavnog suda o njihovoj inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o javnom beležništvu, prometu nepokretnosti, vanparničnom postupku, izvršenju i obezbeđenju i o pravobranilaštvu, ali i od ocene ustavnosti Uputstva AKS o protestu koji je zatražila Vlada Srbije.

Zbog obustave rada advokati ne idu na suđenja, istrage, saslušanja, niti obavljaju druge pravne poslove, sem onih koji su vezani za rokove kao što je pisanje žalbi, ili vanrednih pravnih lekova.

Kako je rečeno agenciji Beta u Višem sudu u Beogradu, koji je jedan od najvećih sudova u zemlji, prosečno se svakoga dana ne održi 30 suđenja.

Dodali su da se nesmetanu određuju pritvori, odnosno da se "nesmetano postupa po pritvorskim predmetima u fazi prethodnog postupka".

Izvor: