Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BUDŽETU REPUBLIKE SRBIJE ZA 2023. GODINU: Fiskalni savet ukazuje na manjkavost rebalansa budžeta


Fiskalni savet istakao je da rebalans budžeta za ovu godinu predviđa umereno smanjenje budžetskog deficita sa 3,3 na 2,8 odsto bruto društvenog proizvoda, a njegova glavna odlika su snažne rashodne mere poput povećanja subvencija za poljoprivredu, povećanje penzija i plata u obrazovanju i zdravstvu i pomoć od 10.000 po detetu. Ističe se da su vanrednim i arbitrarnim povećanjem penzija prekršena zakonski definisana fiskalna pravila, što je veoma opasno. Naglašava se da su penzije ubedljivo najveći budžetski rashod i zbog toga je njihova usklađenost s mogućnošću privrede da ih finansira ključna za održivost čitavih javnih finansija.

Dodaje se da se nastavlja s veoma lošom praksom neselektivnih novčanih isplata određenim grupama stanovnika kakva su novčana davanja od 10.000 za svako dete do 16 godina.

Navodi se i da su rešenja koja se nude za poljoprivredu skupa i upitne efikasnosti.

Ocenjuje se da je povećanje direktnih davanja po hektaru sa 9.000 na 18.000 dinara najskuplja i najproblematičnija nova mera, pošto iznos subvencija nije uslovljen ostvarenom proizvodnjom, te ne deluje podsticajno na povećanje efikasnosti i ne rešava nijedan od strukturnih problema domaće privrede.

Ističe se da se nove rashodne mere neće finansirati samo zaduživanjem zemlje, već i povećanjem poreza.

Naglašava se da nove ekonomske mere koje donosi rebalans nisu primerene ekonomskim problemima sa kojima se suočava Srbija.

Kako se navodi, dobra strana je to što se osnovni fiskalni tokovi ipak nisu otrgli kontroli.

Ističe se da je planirani budžetski deficit od 2,8 odsto BDP nesporno visok, jer je ciljani fiskalni deficit niži od jedan odsto, ali da se objektivno gledano deficit ne može oceniti kao alarmantan.

Dodaje se da će deficit voditi povećanju javnog duga u 2023. od skoro dve milijarde evra, što jeste loše, ali će BDP u evrima, zbog visoke inflacije i stabilnog deviznog kursa u ovoj godini beležiti brži rast, te se učešće javnog duga u odnosu na BDP neće povećati čak ni sa velikim deficitom.

Ocenjuje se i da su neki rashodi, poput nabavki robe i usluga "prebudžetirani", što znači da bi fiskalni deficit u 2023. mogao da bude niži od planiranih 2,8 odsto BDP.

U oceni Fiskalnog saveta navodi se da je ove godine deficit mogao da bude smanjen sa 3,3 na 1,5 odsto i da bi se time smanjilo zaduživanje zemlje za oko 1,3 milijarde evra u odnosu na budžetski plan.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTV, 04.09.2023.
Naslov: Redakcija