Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O DOPUNAMA ZAKONA O OZAKONJENJU OBJEKATA: Rok za podnošenje zahteva za privremeno priključenje nelegalnih objekata na struju, grejanje, vodu i kanalizaciju od 15. septembra do 15. oktobra 2023. godine


Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić pozvao je sve građanke i građane koji žive u nelegalnim objektima da se prijave za priključenje na struju, grejanje, vodu i kanalizaciju što će, podsetio je, moći da učine u periodu od 15. septembra do 15. oktobra.

Naveo je da je to omogućeno Zakono o dopunama Zakona o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 62/2023) i dodao da se te izmene odnose samo na građane koji sa svojim porodicama koji žive u nelegalnim objektima, ali ne i na poslovne objekte niti na investitore.

- Ovo je naša obaveza, kao države, da omogućimo ljudima da imaju osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na infrastrukturu što nema nikakve veze sa statusom objekta, odnosno ne prejudicira odluku o ozakonjenju jer se svi ovi objekti nalaze u procesu ozakonjenja - rekao je Vesić.

Objasnio je da će građani moći da se prijave u opštinama i podsetio da je resorno ministarstvo napravilo brošuru u kojoj se građani mogu informisati o potrebnim dokumentima, rokovima, tehničkim uslovima za priključenje…

To je, dodao je, brošura kako za građane tako i za one koji će obrađivati predmete.

- Tu brošuru ćemo distribuirati opštinama koje će moći da ih daju građanima, a građani će moći da je skinu i u elektronskoj formi. Na taj način ćemo pomoći svima onima koji imaju pravo da se priključe da to pravo i iskoriste - rekao je Vesić.

Pozvao je opštine da se dobro organizuju i obezbede posebne šaltere za prijavu, kao i više ljudi koji će obrađivati zahteve kako bi sve na vreme bilo završeno.

Vesić je napomenuo da nije neophodno da se do 15. oktobra izvrši samo tehničko priključenje na komunalnu infrastrukturu jer se, dodao je, do tog datuma samo stiče pravo na priključenje.

Kako je dodao, građani sa rešenjem koje dobiju od opštine mogu da odu u elektrodistibuciju, vodovod i kanalizaciju, toplane ili “Srbijagas” i izvrše priključenje, a vreme priključenja i način zavisi od kapaciteta samih preduzeća prema cenovniku koji imaju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Kurir, 05.09.2023.
Naslov: Redakcija