Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Utvrđen Predlog zakona o Završnom računu budžeta Republike Srbije za 2022. godinu


Vlada Republike Srbije usvojila je izmenjenu i dopunjenu Odluku o obrazovanju Fonda za mlade talente Republike Srbije, kojom je predviđeno da Fond sledeće sedmice raspiše Konkurs za dodelu nagrada učenicima srednjih škola za uspehe postignute na priznatim takmičenjima u zemlji i inostranstvu u toku kalendarske 2022. godine.

Po Konkursu, koji će biti otvoren do kraja oktobra, nagrađuju se učenici srednjih škola koji su osvojili jednu od prve tri nagrade na priznatim takmičenjima, a nagrade iznose od 20.000 do 200.000 dinara, u zavisnosti od osvojenog mesta i ranga takmičenja.

Članovi Vlade usvojili su, na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Zaključak o saglasnosti da se usluga obaveznog genetičkog neonatalnog skrininga za spinalnu mišićnu atrofiju za svu novorođenčad u Srbiji obavlja na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Zaposleni u Centru za humanu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u Srbiji imaju višedecenijsko iskustvo u molekularno-genetičkoj dijagnostici retkih bolesti, pre svega neuromišićnih i neurodegenerativnih, kao i adekvatno obrazovane kadrovske kapacitete za obavljanje ovog skrininga.

Spinalna mišićna atrofija je vodeći uzrok smrtnosti kod novorođenčadi. Da bi se postigao maksimalan učinak terapije koja se obezbeđuje iz sredstava budžeta i kako bi se opravdali napori i ulaganja našeg zdravstvenog sistema u lečenje ove bolesti, neophodno je njeno otkrivanje na samom rođenju.

Takođe, u potpunosti je uspostavljena procedura genetičkog neonatalnog skrininga ne samo u laboratoriji, već i u komunikaciji relevantnih institucija (Biološki fakultet, porodilišta, slanje uzoraka, zbrinjavanje beba sa postavljenom dijagnozom spinalne mišićne atrofije).

Na sednici je usvojen Predlog zakona o Završnom računu budžeta Republike Srbije za 2022. godinu, prema kojem ukupni prihodi i primanja ostvarena po osnovu prodaje nefinansijske imovine budžeta Republike Srbije za 2022. godinu iznose ukupno 1.746.095.321.490 dinara.

Ukupni rashodi i izdaci za nabavku nefinansijske imovine budžeta Republike Srbije za 2022. godinu iznose 1.759.683.550.831 dinar, dok je fiskalni deficit 233.511.101.193 dinara.

U strukturi ukupno ostvarenih prihoda i primanja najveći procenat se odnosi na porez na dodatu vrednost u iznosu od 45 odsto, zatim akcize koje iznose 19 odsto i neporeski prihodi i primanja od prodaje nefinansijske imovine, koje u strukturi učestvuju sa 13 odsto.

Ukupan javni dug Republike Srbije, na nivou centralne države, na dan 31. decembar 2022. godine, iznosio je 55,1 odsto BDP-a.

Tokom 2022. godine, došlo je do smanjenja učešća javnog duga u BDP-u na centralnom nivou vlasti sa 56,5 odsto, koliko je iznosio na kraju 2021. godine, na 55,1 odsto.

Članovi Vlade usvojili su i Odluku o utvrđivanju mera zaštite, granica zaštićene okoline i mera zaštite zaštićene okoline arheološkog nalazišta Caričin grad, nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Arheološko nalazište Caričin grad predstavlja jedini utvrđeni grad koji je u prvoj polovini 6. veka, kao zadužbina ranovizantijskog imperatora cara Justinijana (527-565), izgrađen iz temelja u vizantijskoj provinciji iz koje je car potekao.

Sačuvani i istraženi ostaci utvrđenja i objekata na arheološkom nalazištu i u njegovoj neposrednoj okolini, izvanredan su arhitektonski primer ranohrišćanske civilizacije nastale na tlu severnog Ilirika.

Takođe, na sednici Vlade usvojena je i Odluka o utvrđivanju mera zaštite, granica zaštićene okoline i mera zaštite zaštićene okoline spomenika kulture crkve Svetog Ahilija u Arilju, nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Manastir Arilje leži na zaravni, izdignutoj iznad prostranih dolina reka Moravice i Rzava, oko koje se tokom 19. i 20. veka razvila savremena varošica Arilje, sedište istoimene opštine.

Manastir obuhvata parohijsku crkvu posvećenu Svetom Ahiliju, najznačajniju sačuvanu građevinu nekadašnjeg episkopskog/mitropolijskog manastira, arheološke nalaze - ostatke srušenih manastirskih zgrada i obziđa podizanih od kraja 13. do 17. veka, kao i starijih zdanja, antičkog svetilišta i manastira iz vizantijskog vremena.


Izvor: Vebsajt Vlade, 06.09.2023.
Naslov: Redakcija