Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA SKUPŠTINA RS: Izabran ministar privrede. Usvojen već broj zakona


Drugog dana rada, 6. septembra 2023. godine, u Danu za glasanje o trećoj tački dnevnog reda Petog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu, narodni poslanici su javnim glasanjem, prozivkom, sa 148 glasova izabrali Slobodana Cvetković za ministra privrede u Vladi Republike Srbije.

Nakon glasanja, ministar je položio zakletvu pred Narodnom skupštinom, a predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić mu je uputio čestitke i poželeo uspeh u daljem radu.

U Danu za glasanje, Narodna skupština je usvojila, sa 140 glasova narodnih poslanika, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu, sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2023. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2023. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2023. godinu i Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2023. godinu, koji je podnela Vlada.

Narodna skupština je većinom glasova narodnih poslanika usvojila sledeće predloge zakona:

  • Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama,
  • Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju,
  • Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije,
  • Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima;
  • Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju,
  • Predlog zakona o izmeni Zakona o prosvetnoj inspekciji;
  • Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije;
  • Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju;
  • Predlog zakona o učešću civila u međunarodnim misijama i operacijama van granica Republike Srbije;
  • Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o kulturi;
  • Predlog zakona o filmskom i ostalom audiovizuelnom nasleđu;
  • Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije, sa jedne strane i Evropske unije, sa druge strane, o učešću Republike Srbije u Mehanizmu civilne zaštite Unije i
  • Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između KfW, Frankfurt na Majni i Republike Srbije koju zastupa Vlada Republike Srbije delujući preko i putem Ministarstva finansija za Zajam za politike (PBL) - “Reforma sektora energetike i životne sredine u Republici Srbiji”.

Narodna skupština je takođe, većinom glasova usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o filmskoj koprodukciji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Italije; Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o dopuni Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske o socijalnoj sigurnosti; Predlog zakona o potvrđivanju Opcionog protokola uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima; Predlog zakona o potvrđivanju izmena i dopuna Sporazuma o međunarodnom prevozu lakokvarljivih namirnica i specijalnim sredstvima za njihov prevoz (ATP);Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Italije o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola; Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Azerbejdžan o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša; Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Ekvatorijalne Gvineje o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša; Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gabon o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša; Predlog zakona o potvrđivanju Protokola iz 1988. na Međunarodnu konvenciju o zaštiti ljudskog života na moru, 1974 i Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između Evropske unije, s jedne strane i Republike Srbije, s druge strane, o učešću Republike Srbije u Komponenti za zapošljavanje i socijalne inovacije (“EaSI”) Evropskog socijalnog fonda plus (ESF+).

Pošto je Narodna skupština obavila odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić zaključio je Peto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu.


Izvor: Vebsajt Narodna skupština, 06.09.2023.
Naslov: Redakcija