Zastava Bosne i Hercegovine

URUČENE PRVE ID KARTICE POSREDNICIMA U PROMETU I ZAKUPU NEPOKRETNOSTI


U sali Privredne komore Srbije obavljena je prezentacija i svečana primopredaja prvih 150 identifikacionih kartica, koje izdaje Privredna komora Srbija sa ciljem sveobuhvatnije zaštite prava i sigurnosti aktivnih učesnika na tržištu nepokretnosti iz svih delova zemlje.

Izdavanje ID kartica, kao najnovije usluga PKS, ustanovljeno je u maju tekuće godine. Da bi dobili svoju ID karticu svi posrednici u prometu i zakupu nepokretnosti, koji su članovi Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije, zahteve podnose elektronski na portalu e-PKS.

Zvanicama su se na konferenciji obratili Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu PKS kao i Damir Borić, predsednik Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije.

- Definitivno da je samoregulativa nastavak onoga što smo započeli usvajanjem zakona i podzakonskih akata. Samoregulativa kroz kodeks poslovne etike je definisala legitimisanje onih koji se bave poslovanjem i stupaju u kontakt sa kupcima - rekao je Damir Borić, predsednik Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije govoreći o benefitima ID kartica.

Kako je dodao, ovo ne znači da ostali agenti nisu legitmni ili regularni.

- Mi želimo da pošaljemo poruku i kupcima i prodavcima da provere sa kim posluju. Ukoliko nemaju ID karticu to ne mora da znači da posrednik ili predstavnik posrednika nije upisan u zvanični registar posrednika ali onda moraju da proveravaju taj podatak ulaskom u registar posrednika. Trenutno je trend u Srbiji da se registruj agencije sa po jednim zaposlenim, samim tim je logično da pristupe grupaciji koja štiti interese posrednika i samih agenata - zaključuje Borić.

Zamenik predsednika Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije Nenad Đorđević objasnio je da se Srbija izdavanjem ID kartica pridružila klubu savremenih država.

- Agenti koji nosi ID kartice će biti prepoznatljivi na tržištu i očitavanjem QR koda koji se nalazi na pozadini kartice moći će direktno da se vide podaci iz baze podataka Privredne komore Srbije koji postoje za svaku izdatu karticu. U svim razvijenim svetskim ekonomijama od SAD preko vodećih članica EU, Kine, Indije i Rusije, kroz samoregulativu se uređuje profesija poslovanja i samoregulativa je često važnija od regulative, od samog zakona. Ovim što mi radimo poslednjih deset godina u PKS zaokružujemo proces regulisanja profesije u poslovanju u prometu zakupa nepokretnosti koji je primeren modernim svetskim ekonomijama - objašnjava Đorđević.

Izdavanjem ID kartica očekuju se značajne dobiti za ovu granu privrede, uključujući veću transparentnost, modernizaciju poslovanja, zaštitu struke, isticanje najboljih u branši i značajno smanjenje sive i crne ekonomije.

Izvor: Vebsajt Blic, M. Vučković, 03.09.2021.
Naslov: Redakcija