Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O UPOTREBI SRPSKOG JEZIKA U JAVNOM ŽIVOTU I ZAŠTITI I OČUVANJU ĆIRILIČKOG PISMA: Odbor za standardizaciju srpskog jezika uložio primedbe na predlog propisa


Odbor za standardizaciju srpskog jezika i pisma napravio je dopune Predloga zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma i poslao ga predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, članu predsedništva BiH Miloradu Dodiku i ministarkama kulture Srbije i RS Maji Gojković i Nataliji Trivić.

- Smatrajući da su izvesna poboljšanja neophodna, napravili smo predlog dopuna zakona i poslali ga Vučiću, Dodiku i dvema ministarkama - navodi se u saopštenju Odbora.

Ovim dopunama predloženo je da se ukine bilo kakvo uslovljavanje u primeni novog zakona već postojećim Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisama ("Sl. glasnik RS", br. 45/91, 53/93, 67/93, 48/94, 101/2005 - dr. zakon, 30/2010, 47/2018 i 48/2018 - ispr.) u Srbiji.

Takođe, lingvisti imaju primedbe i na način na koji je predviđen izbor članova saveta za srpski jezik čije je osnivanje predviđeno i to tako što se on "obrazuje na predlog Ministarstva kulture, posebnim aktom Vlade, kojim se utvrđuju i njegovi zadaci i sastav".

U Odboru za standardizaciju srpskog jezika smatraju da to treba promeniti i podsećaju da je u zakonskom predlogu u čijoj su oni izradi učestvovali, a koji je odbačen, bilo predviđeno da članove saveta predlaže i Odbor. Lingvisti se plaše da će, ukoliko se ostane pri sadašnjem predlogu, biti birani politički podobni lingvisti.

U saopštenju se ističe da, iako se pisci ovog zakona nisu konsultovali sa Odborom, očigledno je da je njemu kao predložak poslužio "Predlog izmena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama", koji je sačinjen u Ministarstvu kulture i informisanja 2017. godine, a u čijoj su izradi aktivno učestvovali predstavnici Odbora.

- Predlog zakona je dobar, mnoga rešenja identična su ili vrlo slična onima iz predloga izmena i dopuna zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama urađenog 2017. a, uz izvesna poboljšanja, ovaj predlog može biti i spasonosno rešenje za današnji težak položaj srpskog jezika i ćirilice - ističe se u saopštenju.

U ovom telu smatraju da je vrlo značajno da se u Srbiji i Republici Srpskoj donese jedinstven zakon, budući da je u pitanju isti narod, sa istim jezikom i pismom kao osnovnim identitetskim obeležjima. Ističu da se usvajanjem ovog propisa Srbi ne odriču svoje baštine na latiničkom pismu.

Izvor: Vebsajt Novosti, LJ. Begenišić, 31.08.2021.
Naslov: Redakcija