Zastava Bosne i Hercegovine

68. SEDNICA HS KOMITETA SVETSKE CARINSKE ORGANIZACIJE


U periodu od 6. do 28. septembra 2021. godine se održava 68. sednica HS komiteta Svetske carinske organizacije (SCO).

Zbog pandemije izazvane virusom COVID-19 i ova sednica se održava u mešanom formatu: jedan deo online - video zasedanje pomoću KUDO aplikacije, a drugi deo zasnovan na dokumentima (dokumentarna faza) na CLICK! platformi, sličan onom korišćenom za 66. i 67. sednicu sednica HS komiteta.

Ovo zasedanje je od značaja jer raspravlja veliki broj tačaka u vezi sa svrstavanjem određene robe, koje su pomerene ili nisu završene na prethodnim sednicama – 16 proizvoda, kao i neka nova pitanja u vezi sa svrstavanjem – 12 proizvoda.

Posebna pažnja će biti posvećena ponovnom razmatranju odluka sa 67. sednice HS komiteta na koje su neke članice stavile prigovor (radio frekventna oprema (generator i mrežni uređaj), ostala devičanska maslinova ulja, uređaj/sat za trčanje sa monitorom za praćenje rada srca, određeni dodaci ishrani, rezač/sekač, sušena riba naknadno tretirana vodom, elektronski kontroleri brzine, TFT-LCD moduli,).

Sednici je prethodila (1. do 3. septembra 2021. godine) Radna grupa (Harmonized System Committee Presessional Working Party) za pripremu teksta odluka sa 64. i 67. sednice HS komiteta za objavljivanje u Zborniku/Zbirci odluka SCO (Compendium), koje su važne za unapređenje rada carinskih administracija i poslovne zajednice

Zvanični tekst svih odluka donetih na 64. sednici HS komiteta objavljen je na sajtu SCO u junu 2020. godine, a u Republici Srbiji u “Službenom glasniku RS” broj 82/20 od 6. juna 2020. godine, dok se objavljivanje zvaničnog teksta odluka donetih na 67. sednici HS komiteta u “Službenom glasniku RS” očekuje do kraja oktobra 2021. godine.

Takođe, zbog formata u kojem se odvija 68. sednica HS komiteta, konačna verzija izveštaja sa finalnim tekstom svih usvojenih dokumenata biće objavljena na sajtu SCO do kraja oktobra 2021. godine.

Izvor: Redakcija, Nadica Pantović, 06.09.2021.