Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ENERGETICI: Vlasništvo nad strujomerima prelazi u "EPS distribuciju", koja će brinuti o njima. Taj proces znači i zamenu starih drvenih ormarića za brojila novim metalnim ili plastičnim. Građani u tom poslu ne snose nikakve troškove


Do kraja godine sva merna mesta za struju postaju vlasništvo Operatora distributivnog sistema "EPS Distribucije" koji će brinuti o njima. Taj proces znači i zamenu starih drvenih ormarića za brojila novim metalnim ili plastičnim. Do sada je zamenjeno 590.000 takvih mernih mesta.

Slike dotrajalih, negde i oštećenih drvenih ormarića za brojila, uskoro će biti prošlost. Operator distributivnog sistema "EPS Distribucija" sa preuzimanjem mernih mesta, po utvrđenom redosledu uz zamenom ormara, zamenjivaće i stare strujomere digitalnim, instalacije i priključnu opremu.

"Preuzimanje merno razvojnih ormara se vrši na teritoriji čitave Srbije i do kraja 2020. moramo preuzeti sve merno razvodne ormare. Kada pričamo o rekonstrukciji i zameni, vršiće se zamena najugroženijih u smislu gde je ugrožena bezbednost", kaže Darko Nedović, ODS "EPS Distribucija".

U Srbiji ima tri miliona i šesto mernih mesta u kategoriji domaćinstava. Plan, koji je odobrila Agencija za energetiku, pokazuje da je za zamenu milion i po. Građani u tom važnom poslu ne snose nikakve troškove, a korist je velika.

Dotrajalih mernih mesta ima u celoj zemlji, a najviše u Beogradu. Na Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu neke zgrade starije su od 100 godina i često nemaju uzemljenje, pa je rizik od požara i od strujnog udara veliki. Zato je zamena drvenih ormarića za strujomere jedan od najvažnijih poslova i iz bezbednosnih razloga.

"Ovo je zgrada sa 20 stanova gde bi trebalo promeniti ormar, jer je u lako lošem stanju kako zbog bezbednosti tako i zbog manipulacija, odnosno krađe struje", ističe Aleksandra Blagojević, profesionalni upravnik "Životni prostor".

Inače, na taj posao obavezuju i Zakon o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014 i 95/2018 - dr. zakon) i Zakon o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 i 9/2020 - dr. zakon). A EPS-u su ga protekle dve decenije najviše otežavale procedure nabavke novih brojila i nerešena vlasnička prava u samim stambenim zgradama. Merna mesta neretko su se vodila i na preminule stanare.

Izvor: Vebsajt RTS, Ružica Vranjković, 03.09.2020.
Naslov: Redakcija