Zastava Bosne i Hercegovine

POSLODAVCI TRAŽE SMANJENJE POREZA I DOPRINOSA NA ZARADE


Direktor Unije poslodavaca u Srbiji Srđan Drobnjaković rekao je da će u oktobru zatražiti od Vlade Republike Srbije smanjenje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih za jedan odsto. On je dodoa da privrednici traže smanjenje dažbina, ne da bi povećali dobit nego da bi mogli da isplaćuju plate zaposlenima i da u poslovanju ne bi "bežali" u sivu ekonomiju.

"U oktobru, kada se bude pripremao republički budžet, privrednici će tražiti smanjenje poreza i doprinosa na plate za jedan odsto", rekao je Drobnjaković.

Dodao je da će tražiti rasterećenje u tom procentu, čak i ako se, tokom pregovora o minimalnoj ceni rada za 2021. godinu, usvoji zahtev o povećanju neoporezivog dela zarade sa 16.000 dinara na 19.000.

"Privreda je dosta opterećena jer, pored tih fiskalnih obaveza plaća i oko 500 parafiskalnih nameta", rekao je Drobnjaković.

Poslodavci, prema njegovim rečima, već nekoliko godina traže da se parafiskalni zahtevi smanje, ali i pored obećanja ministara finansija da će ih "srezati", ti nameti su sa oko 350 narasli na oko 500 raznih vrsta.

"Kada lokalnoj samoupravi ponestane novca u budžetu ona izmisli novi namet", rekao je Drobnjaković.

On je rekao da stanje u privredi nije lako i da su mere Vlade Republike Srbije za pomoć privredi u isplati zarada "spasle" pre svega male i srednje firme, a da je pomoć velikim kompanijama bila manja, jer su dobile 50 odsto minimalne zarade po zaposlenom radniku.

Drobnjaković je rekao da 50 odsto firmi i sada redovno plaća poreze, bez obzira što je Vlada Republike Srbije kao olakšavajuću meru uvela odlaganje plaćanja poreza na zarade, na dobit i neto prihode preduzetnika za nekoliko meseci tokom pandemije i njihovu otplatu u 24 rate od januara 2021. godine.

"Poslodavci se plaše da će im se nagomilati obaveze u narednoj godini i da neće moći da ih izmire, pa se trude da to plate bez odlaganja", rekao je Drobnjaković.

On je rekao da će se privreda rasteretiti oko 11 milijardi dinara ako se usvoji povećanje neoporezivog dela zarade sa 16.000 dinara na 19.000.

"Mislim da je vreme da se reformiše poreski sistem i uvede progresivno oporezivanje prema razredima", rekao je Drobnjaković.

Izvor: Vebsajt N1, 03.09.2020.
Naslov: Redakcija