Zastava Bosne i Hercegovine

NAJAVLJENE IZMENE ZAKONA O TRGOVINI, ZANATSTVU I INSPEKCIJSKOM NADZORU


Predsedavajući Socijalno-ekonomskom savetu (SES) i predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS), Miloš Nenezić izjavio je da su članovi Saveta postigli saglasnost o izmenama Zakona o PIO, kao i o izmenama Nacrta zakona o platama državnih službenika i nameštenika i Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima.

Nenezić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, po završetku sednice Socijalno-ekonomskog saveta, rekao da su usvojene i inicijative UPS-a o tome da se u narednom periodu razmatraju izmene zakona o trgovini, zanatstvu i inspekcijskom nadzoru.

On je najavio da će u petak, 7. septembra, biti održan kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta na kojem će se govoriti o minimalnoj ceni rada, a u ponedeljak, 10. septembra, i sastanak kojem će prisustvovati premijerka Ana Brnabić, posle čega će mediji biti obavešteni o rezultatima.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović pozdravio je ukidanje kaznenih poena za deo penzionera koji imaju beneficirani radni staž.

Orbović je naveo i da su sindikati izrazili revolt jer se za ostale kategorije penzionera, koji su silom prilika ostali bez radnih mesta pre 65. godine, ne ukidaju ti penali.

On je podsetio na to da je SES u dva navrata potvrdio takvu odluku, ali ona nije stavljena na dnevni red, jer su se vlasti predomislile.

U SES-u niko nije bio protiv, ali Međunarodni monetarni fond (MMF) to ne dozvoljava, dodao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Prema njegovim rečima, penzioneri koji su otišli pet godina pre zakonskog roka u penziju godišnje izgube 2,5 penzije, odnosno jednu celu godinu nemaju penziju.

Orbović je napomeno da trenutno 17.300 penzionera ima te kaznene poene.

Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković rekao je da postoji nesaglasnost oko načina i metoda kako je trebalo urediti ove izmene Zakona o PIO.

Stojiljković je istakao da pozdravlja izmene koje su sada učinjene, ali smatra da su na one brzinu dostavljene i da je trebalo to učiniti na drugi način.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 05.09.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija