Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFERENTNA KAMATNA STOPA OSTAJE TRI ODSTO


Referentna kamatna stopa ostaje tri odsto, odlučio je Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici. Izvršni odbor je prilikom donošenja te odluke, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, saopšteno je iz NBS.

Inflacija se, nakon ovogodišnjeg minimuma u aprilu, kao što je i očekivano, vratila u granice cilja i u julu je iznosila 2,4 odsto međugodišnje.

Prema centralnoj projekciji NBS, međugodišnja inflacija će se u naredne dve godine kretati u granicama cilja - do kraja 2019. ispod centralne vrednosti cilja od 3,0 procenta plus/minus 1,5 odsto, s tim da će joj se privremeno približiti u prvim mesecima naredne godine zbog efekta niske baze s početka ove godine.

Održavanje postignute cenovne stabilnosti u narednom periodu očekuju i finansijski sektor i privreda, o čemu svedoče njihova inflaciona očekivanja usidrena oko cilja od 3,0 posto i za godinu, i za dve godine unapred.

Izvršni odbor je ocenio da efekti prethodnog ublažavanja monetarne politike doprinose privrednom rastu, koji se ubrzava i koji je, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, u prvoj polovini ove godine iznosio 4,9 procenata međugodišnje.

To je više od prethodne procene i najviši rast zabeležen u poslednjih deset godina. Prema oceni Izvršnog odbora, privredni rast u ovoj godini iznosiće oko 4,0 odsto, uz visok doprinos investicija, koje će u narednom periodu omogućiti nastavak rasta u većem broju izvozno orijentisanih oblasti privrede.

Rast investicija podržan je povoljnim uslovima finansiranja i rastom kreditne aktivnosti, kao i prilivima stranih direktnih investicija, koje više nego u punoj meri pokrivaju deficit tekućeg računa platnog bilansa i doprinose njegovom smanjenju u srednjem roku.

Izvršni odbor smatra da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog neizvesnosti na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu. Kretanje svetske cene nafte i dalje je volatilno, iako se, prema fjučersima, očekuje stabilizacija do kraja 2018, a zatim i nešto niži nivo do kraja 2019. godine.

Izvor: Vebsajt Radio televizije Vojvodine, 06.09.2018.
Naslov: Redakcija