Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI SET MERA KOJIMA BI TREBALO DA BUDE OLAKŠANO POSLOVANJE PRIVREDNIKA U SRBIJI: Jedna od mera je ukidanje doprinosa za slučaj nezaposlenosti, kao i ubrzanje stope amortizacije za novu opremu i mašine, a u oktobru bi svetlo dana trebalo da ugleda i novi zakon o objedinjenim naknadama, kojim bi bili ukinuti neki nameti koji opterećuju privredu, bez obzira na to da li je naplaćuju republičke ili lokalne vlasti


Ministarstvo finansija priprema set mera kojima bi trebalo da bude olakšano poslovanje privrednika u Srbiji. Jedna od njih je ukidanje doprinosa za slučaj nezaposlenosti, koji poslodavac plaća u iznosu od 0,75 odsto u okviru bruto plate svakog zaposlenog. Plan je i da se ubrzaju stope amortizacije za novu opremu i mašine, čime bi firme lakše mogle da ulažu u nove tehnologije. Takođe, u oktobru bi svetlo dana trebalo da ugleda i novi zakon o objedinjenim naknadama, kojim bi bili ukinuti neki nameti koji opterećuju privredu, bez obzira na to da li je naplaćuju republičke ili lokalne vlasti.

Novine i izmenu niza ekonomskih zakona najavio je u utorak ministar finansija, Siniša Mali, u razgovoru s predstavnicima kompanija okupljenih oko Američke privredne komore u Srbiji. Kada Vlada razmišlja o ukidanju nekog nameta, privrednici se raduju. Tako je i u slučaju najave da bi s grbače poslodavca moglo da se skine izdvajanje za slučaj nezaposlenosti.

"Ukidanje doprinosa za slučaj nezaposlenosti, na teret poslodavca, možda i nije veliko rasterećenje, ali je važno da se ide u tom pravcu”, kaže Svetlana Budimčić, rukovodilac pravne službe Unije poslodavaca. Dobro je što se planira vraćanje poreskog kredita. I to smo tražili. Ukidanjem kredita, privreda nije bila stimulisana da ulaže u opremu. Ako firma kupi novu mašinu, to joj se računalo kao prihod a ne kao sredstvo za rad. Mi tražimo da se to izuzme od oporezivanja.

Zakon o privremenom umanjenju penzija biće ukinut najkasnije do 1. oktobra, potvrdio je ministar Mali, koji će o detaljima u vezi s povećanjem penzija razgovarati s predstavnicima MMF. Detalji o povećanju biće poznati tokom ove ili naredne nedelje, a penzije će porasti od oktobra.

Finansijski plan NSZ za 2018. otkriva da od doprinosa za socijalno osiguranje na teret poslodavca očekuju 11,2 milijarde dinara. Toliko bi država iz budžeta morala da im nadoknadi u slučaju ukidanja ovog nameta privredi. Ukupni prihodi NSZ planirani su na 25,1 milijardu dinara. Pošto se doprinosi na zaradu obračunavaju i na teret poslodavca i na teret radnika, u ovom slučaju od doprinosa za slučaj nezaposlenosti na teret zaposlenih Nacionalna služba čeka 10,7 milijardi dinara.

"Sama veza između doprinosa i naknada koje dobijaju nazaposleni je prilično slaba - kaže Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta. Nije kao u slučaju doprinosa za PIO i penzije. Ovi doprinosi imaju više karakteristika poreza. Pruža se mogućnost da se preispita opravdanost postojanja izdvojene službe za zapošljavanje. Veliki deo posla bi možda mogao da se odvija u Ministarstvu rada, možda postoji prostor i za uštede. Prava nezaposlenih neće biti ugrožena. Primanja nezaposlenih nisu u direktnoj vezi sa samim doprinosima.", ističe Altiparmakov.

Izvor: Vebsajt Novosti, 06.09.2018.
Naslov: Redakcija