Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NAJAVLJENO ORGANIZOVANJE FOKUS GRUPA U 10 GRADOVA SRBIJE: Cilj je smanjenje administrativnog opterećenja za privredu, pojednostavljivanje 1.750 administrativnih postupaka - licenci, dozvola, saglasnosti i drugih postupaka, omogućavanje elektronskog izdavanja dozvola i uklanjanje praksi koje negativno utiču na razvoj konkurencije


PKS i IFC Projekat za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji organizuju fokus grupe u 10 gradova Srbije, na kojima će okupiti oko 200 kompanija - mikro, malih i srednjih preduzeća. U 20 fokus grupa razgovaraće se o načinima za pojednostavljivanje procedura sa kojima se u svom poslovanju svakodnevno susreću, u procesu dobijanja različitih dozvola, licenci ili saglasnosti.

Kako bi predložena rešenja bili reprezentativna, fokus grupe okupiće kompanije iz različitih sektora i regiona. Pored Beograda, fokus grupe će biti organizovane i u Valjevu, Nišu, Subotici, Kruševcu i drugim gradovima. Ukupno će biti obuhvaćeno oko stotinu administrativnih postupaka i procedura, a njihovo pojednostavljivanje doprineće stvaranju jeftinijeg i atraktivnijeg poslovnog okruženja za privredu i investitore.

Fokus grupe organizuju se u okviru trogodišnjeg Projekta za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji koji sprovodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svetske banke u saradnji sa Vladom Republike Srbije, i uz podršku Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu.

Cilj projekta je smanjenje administrativnog opterećenja za privredu, pojednostavljivanje 1.750 administrativnih postupaka - licenci, dozvola, saglasnosti i drugih postupaka, omogućavanje elektronskog izdavanja dozvola i uklanjanje praksi koje negativno utiču na razvoj konkurencije. Očekuje se da će oko 600 dozvola, saglasnosti i odobrenja biti pojednostavljeno, a njihovo izdavanje ubrzano već tokom prve godine sprovođenja projekta.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Vojvodine, 06.09.2018.
Naslov: Redakcija