Zastava Bosne i Hercegovine

U INSPEKCIJSKOM NADZORU 1. SEPTEMBRA ZATEČEN 61 ZAPOSLENI BEZ PAPIRA, A IMENA NJIHOVIH POSLODAVACA PRVI PUT JAVNO OBJAVLJENA NA ZVANIČNOM SAJTU MINISTARSTVA ZA RAD


Privatne firme iznenađene spiskom Ministarstva za rad, tvrde da nisu krive. Tri vlasnika dostavila papire pa skinuti sa sajta.

Sa crne liste na kojoj su imena poslodavaca koji su angažovali radnike na crno u sredu su skinute tri beogradske firme “Lukas gradnja”, “Armart 011” i “Građa promet”. Kako “Novosti” saznaju, njihovi vlasnici su naknadno inspekciji dostavili ugovore o radu, ali će zbog toga što nisu ispoštovali zakon i pomenute ugovore nisu držali na mestu rada, morati da plate kaznu od 150.000 do 300.000 dinara. Protiv ostalih 18 preduzeća biće pokrenut prekršajni postupak zbog angažovanja radnika na crno.

U inspekcijskom nadzoru 1. septembra zatečen je 61 zaposleni bez papira, a imena njihovih poslodavaca prvi put su javno objavljena na zvaničnom sajtu Ministarstva za rad.

"Sve će biti potpuno transparentno i inspektori će svaki slučaj "gurati do kraja" - rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad. - "Inspekcije će imati podršku za "brutalnu borbu" protiv rada na crno, ići će do detalja i tražiti najstrože kazne. Dobili smo uveravanja i da će sudovi biti ažurniji, jer pravovremena kazna je najbolja preventiva."

Sindikati smatraju da je ideja dobra, ali se mora sprovesti pravedno. Po mišljenju Saše Torlakovića, predsednika Samostalnog sindikata građevinara Srbije ne vrede "crne liste" na kojima su samo poslodavci i firme koji nemaju "leđa".

"Mnogo propusta je bilo na gradilištu u Ulici kneza Miloša, i to u organizaciji i obuci radnika, koji su uz to i neprijavljeni, nisu imali zaštitnu opremu, nisu bili obučeni, nije bila posebno određena osoba za zaštitu, već je to radio koordinator gradilišta", rekao je ministar Đorđević. Zbog toga će morati da odgovaraju."Dovoljno je da otvorite sajt Agencije za privredne registre i vidite koliko zaposlenih ima određena firma. Ako ima jednog, a dobila je posao od 4.000 kvadrata odmah znate da nešto nije u redu i za to ne treba inspekcija", kaže Torlaković. "Ozbiljna građevinska firma ne može da posluje bez građevinske operative i inženjera, a kod nas kapitalne objekte grade oni koji imaju politička leđa. Stalno nam se dešava da su nesreće baš onog dana kada je podizvođač podizvođača doveo komšiju da radi".

Neki od vlasnika firmi sa liste, sa kojima su "Novosti" u sredu stupile u kontakt tvrde da su radili po zakonu. Goran Budić, vlasnik firme "Budić gradnja" iz Beograda, nije ni znao da postoji "crna lista" Ministarstva rada, iako je ime njegove firme na njoj.

"Imali smo dva đaka koji su radili od 20. avgusta do 1. septembra preko Omladinske zadruge "Tragač" i potpuno su pokriveni dokumentacijom”, kaže Budić. "Inspektorka koja je bila u kontroli dala nam je rok od dva dana da dostavimo dokaze".

Đaci su, kako tvrdi Budić, bili zaposleni po zakonu i poseduju ugovore o privremenim i povremenim poslovima, a firma "Budić gradnja" se bavi čišćenjem gradilišta, utovarom i istovarom robe.

I Slavica Ocokolić, vlasnica lozničke firme "Lim rad plus", u izjavi za "Novosti", energično je demantovala da su angažovali za rad šest neprijavljenih radnika na gradilištu u Beogradu, kako stoji na sajtu Ministarstva za rad.

Ovo privatno preduzeće se bavi postavljanjem, izdavanjem skela i postavljanjem građevinske limarije, ima devet radnika i svi su, poslednjih šest godina, bili svakog dana prijavljeni, kako je bilo i kad su zatečeni na gradilištu u Beogradu.

"Od njih šestorice inspekcija je pokupila lične karte, mada su svi bili prijavljeni, imali su lekarska uverenja i prijave na gradilištu", priča vlasnica te firme. "Moj sin je otišao u Poresku upravu Šabac, da vidi o čemu se radi. Rečeno mu je da je sve u redu, da je nedostajao samo jedan papir koji sam kao vlasnica trebalo da priložim, koji uopšte nije sporan".

U ovoj firmi navode da su dobili i inspekcijski izveštaj, gde stoji da je sve po zakonu i čude se otkud taj podatak na sajtu Ministarstva za rad.

Na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objavljen je korigovan spisak registrovanih subjekata i poslodavaca kod kojih su zatečeni radnici "na crno" prilikom kontrole gradilišta u Beogradu, pa je sad na spisku 13 registrovanih poslodavaca, umesto 16.

Sa prvobitno objavljenog spiska povučena su tri poslodavca za koje su naknadno inspektori rada utvrdili da su sa zatečenim radnicima zaključili ugovore o radu i da su ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje pre nadzora.

Protiv tih poslodavca biće podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka zbog nedržanja ugovora o radu ili drugih ugovora u skladu sa Zakonom o radu ili njihovih kopija na mestu rada.

Ministarstvo je podsetilo da je prema Zakonu o radu, poslodavac dužan da ugovor o radu ili kopiju drži na mestu gde zaposleni radi.

Spisak na sajtu Ministarstva biće ažuriran svakog petka.

Izvor: Vebsajt Novosti, 06.09.2018.
Naslov: Redakcija