Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA: Sud zabranio poslodavcima da čitaju privatne i-mejlove zaposlenih i to kasnije koriste za njihovo eventualno otpuštanje. Sve članice Saveta Evrope pozvane da izmene svoje zakonodavstvo kako ne bi došlo do kršenja odluke


Evropski sud za ljudska prava zabranio je poslodavcima da čitaju privatne i-mejlove zaposlenih i to kasnije koriste za njihovo eventualno otpuštanje.

U sudskoj odluci se pozivaju sve članice Saveta Evrope da izmene svoje zakonodavstvo kako ne bi došlo do kršenja odluke.

"Poslodavac ne može da zabrani određenu privatnost zaposlenima na radnom mestu", naveo je Evropski sud za ljudska prava i dodao da je odluka doneta zbog sve veće zabrinutosti građana u trenutku kada je svet povezan na internetu i sve je slabija veza između privatnog i profesionalnog života.

Evropski sud je dodao da odluka ne znači da poslodavac u određenim uslovima ne može da nadgleda prepisku i komunikaciju zaposlenih na radnom mestu ali to ne sme da iskoristi kao izgovor za otpuštanje.

"Takav nadzor treba da obezbedi pravičnu ravnotežu između poštovanja privatnog života zaposlenog i prava poslodavca da preduzme mere kako bi osigurao pravilno funkcionisanje preduzeća", dodaje se u odluci.

Izvor: Vebsajt N1, 05.09.2017.
Naslov: Redakcija