Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI: USVAJANJE OVOG ZAKONA KASNI VEć 10 GODINA, A OčEKUJE SE DA ćE U SKUPšTINSKOJ PROCEDURI BITI DO KRAJA 2016. GODINE


Pravo na besplatnu pravnu pomoć građanima Srbije garantuje Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Zakon). Takođe stoji da će ova oblast biti propisana posebnim zakonom, ali taj akt, ni 10 godina nakon usvajanja Ustava, nije usvojen. Ipak, određeni vidovi besplatne pravne pomoći funkcionišu u našoj zemlji.

Za zemlju koja zakonski nije regulisala besplatnu pravnu pomoć imamo iznenađujući broj organizacija i institucija koje tu vrstu pomoći pružaju. Deo njih je iz nevladinog sektora i većina je specijalizovana za pomoć u oblasti kojom se i same bave, a usluge koje pružaju se, od organizacije do organizacije, kreću od saveta do zastupanja pred sudom.

"Mi pružamo razne vrste pravne pomoći, od pravnih saveta i saveta do popunjavanja raznih pravnih obrazaca i zahteva, pa do ispunjavanja i raznih pravnih podnesaka, kako u postupcima u Republici Srbiji, tako i u zemljama porekla izbeglica i raseljenih lica", kaže Ratko Bubalo iz Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju.

Što se tiče državnog sektora, odnosno lokalnih samouprava koje u okviru svojih nadležnosti imaju i pružanje pravne pomoći, situacija nije sjajna: po poslednjim podacima Pokrajinskog ombudsmana od 45 vojvođanskih opština i gradova, 27 uopšte nema rešeno ovo pitanje. I tamo gde je ovaj problem formalno rešen, lokalne samouprave samostalno odlučuju kako će obezbediti pravnu pomoć građanima.

"U jednom broju lokalnih samouprava ima lice koje pruža besplatnu pravnu pomoć, odnosno pravnu pomoć, mislim da u Bačkoj Topoli radi posebno lice koje pruža besplatnu pravnu pomoć i pomoć pod povoljnijim uslovima nego što je advokatska tarifa, ali u velikoj većini taj posao je dodat nekom drugom radnom mestu", napominje Pokrajinski ombudsman.

Osim ovoga, usvajanje Zakona o besplatnoj pomoći treba da reguliše i ko i kako može da ostvari besplatnu pravnu pomoć i brojne druge stvari, a po poslednjim najavama iz Ministarstva pravde, Zakon bi pred republičkim poslanicima trebalo da se nađe do kraja 2016. godine.

Izvor: Vebsajt RTV, Miroslav Zadrepko, 05.09.2016.
Naslov: Redakcija