Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI PRAVILNIK O USLOVIMA I STEPENU OBRAZOVANJA VEROUČITELJA I KATEHETA: MINISTAR PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOšKOG RAZVOJA POTPISAO NOVI NASTAVNI PLAN ZA VERONAUKU. SLEDI FORMIRANJE RADNE GRUPE KOJA ćE IZRADITI PRAVILNIK, TE IZRADA UDžBENIKA I RADNIH SVEZAKA


Učenici veronauke u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, njih oko pola miliona, od ove školske godine pratiće nastavu po novom nastavnom planu ovog predmeta. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, potpisao je novi plan, koji bi trebalo da ispravi nedostatke i nedoumice primećene u prethodnom.

Novi nastavni plan, kako objašnjavaju u Srpskoj patrijaršiji, odnosi se na Pravoslavni katihizis, Katolički vjeronauk i Program slovačke evengelističke crkve. To je tek jedna od faza redefinisanja verske nastave.

- Očekuje se izrada Pravilnika o uslovima i stručnoj spremi veroučitelja, koji će tačno propisati uslove za rad u školama na ovom predmetu - kažu u Odboru za versku nastavu SPC. - Sledeći korak biće izrada udžbenika i radnih svezaka, koja će se odvijati prema važećem Zakonu o udžbenicima ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015).

Novi nastavni plan i početak školske godine bili su tema i vladine Komisije za versku nastavu, koja se u petak, 2. septembra 2016. godine sastala u Somboru.

- Ono što nas prvo čeka jeste formiranje radne grupe koja će raditi novi Pravilnik o uslovima i stepenu obrazovanja veroučitelja i kateheta. Moramo znati koja je to vrsta stručne spreme neophodna da bi nastavnici verske nastave mogli da zadrže posao u školi - kaže Snežana Pavlović iz Ministarstva prosvete, potpredsednica Komisije za versku nastavu.

Verska nastava u obrazovni sistem uvedena je 2001. godine i svake školske godine se za ovaj izborni predmet, dobrovoljno, opredeli između 450.000 i 530.000 učenika.

U izradi novog plana i programa verske nastave korišćeno je petnaestogodišnje iskustvo veroučitelja.

- Iz njega smo saznali koje su teme važne za decu - kaže velečasni Josip Pekanović, katolički član Komisije za versku nastavu. - Napravljen je izbor sadržaja koji su učenicima prihvatljiviji i koji se lakše povezuju sa svakidašnjim životom.

Izvor: Vebsajt Novosti, R. Dragović, 05.09.2016.
Naslov: Redakcija