Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: OD 30. JULA 2015. GODINE POčELA PUNA KONTROLA NEREGISTROVANIH SUBJEKATA, A OD 30. SEPTEMBRA PRIMENJIVAćE SE ODREDBE ZAKONA KOJIMA SE PROšIRUJE INSPEKCIJSKI NADZOR NA NEREGISTROVANE DELATNOSTI KOJE SU U DELOKRUGU DRUGIH INSPEKCIJA


Inspektorat za rad otkrio je 145 nelegalnih firmi u Srbiji sa 428 neprijavljenih radnika od 30. jula 2015. godine, kada je Zakonom o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015 - dalje: Zakon) dobio mogućnost da kotroliše i neregistrovane firme, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako se navodi u saopštenju, inspektori su doneli 145 rešenja kojima su neregistrovanim firmama, naložili da registruju delatnost i zabranili im rad dok to ne urade.

Zakonom je omogućeno je da inspekcije kontrolišu i firme koje rade "na crno", odnosno ni na koji način nisu prijavile delatnost.

Najviše neregistrovanih firmi bavi se trgovinom, ugostiteljstvom, popravkom i održavanjem motornih vozila, preradom i obradom drveta, zanatskim uslugama i izvođenjem građevinskih radova, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Blic, 04.09.2015.