Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O ZADRUGAMA 8. SEPTEMBRA 2015. GODINE


Ministarstvo privrede započelo je u petak, 4. septembra 2015. godine, u Novom Sadu javnu raspravu o Nacrtu zakona o zadrugama, koja će se sprovoditi do24. septembra 2015. godine.

Naredna javna rasprava o Nacrtu zakona biće održana u Nišu, 8. septembra 2015. godine, u 12 časova, u Regionalnoj privrednoj komori (Velika sala), Dobrička 2.

Tokom javne rasprave u Novom Sadu, pomoćnica ministra privrede, Katarina Obradović - Jovanović, rekla je da se Nacrtom zakona rešava važno pitanje regulisanja prevođenja društvene svojine koja je u zadrugama u druge oblike svojine, tako da se zajedno sa rešenjima kojima se pojednostavljuje osnivanje i rad zadruga, Zakon o zadrugama treba da stvori pravni okvir za oživljavanje zadrugarstva.

Problem zbog koga se toliko dugo čeka na donošenje Zakona o zadrugama, po rečima Obradović - Jovanović, bio je način rešavanja zadružne svojine, odnosno prevođenje društvene u zadružnu svojinu.

Obradović - Jovanović je rekla da je glavni zadatak da se kroz javne rasprave sagleda da li su sve oblasti regulisane Zakonom ili je ostalo još nešto što nije pokriveno predloženim Nacrtom zakona. Ona je navela i da će se Predlog zakona pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srbije naći početkom oktobra 2015. godine.

Sekretar Zadružnog saveza Vojvodine, Jelena Nestorov - Bizonj, rekla je da veliki broj zadruga u Vojvodini ima interes za prevođenje društvene u zadružnu imovinu, odnosno da oko 180 zadruga u Vojvodini ima imovinu koja je, po njenim rečima, upisana kao društvena.

Nacrt zakona o zadrugama možete pogledati ovde.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 04.09.2015.