Zastava Bosne i Hercegovine

SRBIJA SPREMNA ZA OTVARANJE KLASTERA 3 U PREGOVORIMA SA EU


Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević predstavila je na sednici Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije Izveštaj Vlade Srbije o pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji od januara do juna ove godine, ocenivši da je uočen napredak u brojnim oblastima i da je Srbija spremna za otvaranje Klastera 3.

Miščević je istakla da je Srbija već dve i po godine potpuno spremna da otvori Klaster 3, kao i da se paralelno radi i na otvaranju klastera 2 i 5.

Ona je podvukla da je osnovni cilj naše zemlje u prethodnom periodu bio da pokaže napredak u svim oblastima, sa posebnim akcentom na vladavini prava, ukazavši na to da se ocena napretka mogla videti i u dokumentu koji šestomesečno objavljuje Evropska komisija, a koji je objavljen u maju ove godine.

Prema njenim rečima, najveći pokazatelj činjenice da je Srbija ostvarila napredak u najrazličitijim oblastima jeste to što je naša zemlja po prvi put počela da razgovara sa Evropskom komisijom o ispunjenosti prelaznih merila za Poglavlje 23 i Poglavlje 24.


Izvor: Vebsajt Vlade, 03.08.2023.