Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PRIVREMENOM UREĐIVANJU NAČINA ISPLATE PENZIJA: Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica iniciraće ocenu ustavnosti Zakona


Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije predaće Ustavnom sudu akt za pokretanje postupka ocene ustavnosti zakona kojim su penzije smanjene u 2014. godini.

Udruženje je tražilo i podršku poslanika, pa je akt potpisalo 27 poslanika, što je dovoljno za pokretanje postupka ocene ustavnosti.

"U najavama ukidanja Zakona predsednik Srbije i predstavnici Vlade Srbije uopšte ne govore o ustavnoj obavezi države da oštećenim penzionerima nadoknadi neisplaćene delove penzije pod tržišnim uslovima, tako da je veoma važna ocena ustavnosti Zakona pre donošenja akta o njegovom ukidanju", navodi se u saopštenju Udruženja.

Zakonom o privremenom uređivanju načina isplate penzija ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014 i 99/2016) 2014. godine smanjene su penzije svim penzionerima koji primaju penziju višu od 25.000 dinara, a predstavnici vlasti ove godine najavili su da će taj Zakon biti ukinut, a penzije povećane.

Izvor: Vebsajt Danas, 06.08.2018.
Naslov: Redakcija