Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POSTUPAK PRED UPRAVNIM SUDOM PUTEM "ESUDA": Mogućnost korišćenja aplikacije imaju građani, advokati i sud, što znači da će se svaki podnesak u toku sudskog postupka razmenjivati elektronskim putem


Građani i advokati više ne moraju da dolaze u Upravni sud ili da poštom šalju tužbu kako bi pokrenuli upravni spor, jer je to sada moguće uraditi putem aplikacije "eSud", koja omogućava besplatno elektronsko pokretanje i vođenje upravnog spora, istakla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je istakla da mogućnost korišćenja "eSud" aplikacije imaju kako građani i advokati, tako i sud, što znači da će se svaki podnesak u toku sudskog postupka razmenjivati elektronskim putem.

To, kako je naglasila, pre svega osigurava uštedu vremena za građane, ali i niže troškove postupka, jer više neće biti štampanja velikog broja papira, imajući u vidu da su upravni sporovi opterećeni papirologijom.

Ona je objasnila da ova aplikacija sada nije obavezna za korišćenje i da je u ovom trenutku dostupna samo za Upravni sud, a da će se od januara proširiti i na privredne sudove, pri čemu je cilj Ministarstva da se korišćenje "eSuda" proširi na sve sudove u Srbiji.

Njena primena je započeta u Upravnom sudu, koji je izuzetno opterećen i ima na desetine hiljada predmeta godišnje, gde nažalost još nismo postigli suđenje u razumnom roku, ali verujem da ćemo na ovaj način uspeti da ubrzamo postupke i skratimo vreme potrebno za unošenje podataka u sudu i samim tim smanjimo obim rada sudske pisarnice, navela je Kuburovićeva.

Jedna od prednosti ove aplikacije, kako je ukazala, jeste u tome što ona omogućava da i stranke, ukoliko nisu na adresi prebivališta, ili se čak nalaze u inostranstvu, mogu blagovremeno, poštujući rokove, da odgovore i dostave sudu elektronskim putem odgovarajuće podneske.

Advokatskoj profesiji aplikacija će omogućiti lakši pristup sudu i uvid u spise predmeta. Za advokate ovo znači da će iz kancelarije moći da podnose tužbu i druge podneske sudu, kao i da vrše uvid u spise predmeta bez zakazivanja i odlaska u sud, kao i da primaju sudske odluke i pozive suda.

Aplikacija "eSud" poseduje i kalendar i podsetnik o važnim događajima u predmetu građana, kao što je ročište, datum donošenja presude, datum pravnosnažnosti, kao i najbitnije rokove.

Takođe, ona pruža građanima i servis obaveštavanja o novim podnescima u predmetu ili sudskoj odluci putem SMS poruka, elektronske pošte ili notifikacija na samoj aplikaciji.

Kada su u pitanju sudske takse, one će moći da se u skeniranom formatu dostavljaju sudu, a u planu je uvođenje mogućnosti elektronskog plaćanja.

Izvor: Vebsajt Vade, 06.08.2018.
Naslov: Redakcija