Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKA KOMISIJA U PONEDELJAK O SPORNIM HRVATSKIM TAKSAMA


Evropska komisija kaže da trenutno razmatra situaciju nastalu podizanjem hrvatskih taksi na uvoz voća i povrća iz trećih zemalja, uključujući i Srbiju, te najavljuje da će o tome u ponedeljka nešto više znati.

Na pitanje Tanjuga kakav je stav EU povodom jednostranog povećanja fitosanitarnih taksi na uvoz voća i povrća u Hrvatsku, iz Brisela pozivaju "sve strane da se pridržavaju preuzetih obaveza".

- EU podržava razvoj trgovine i ekonomsku integraciju. U kontaktu smo sa vlastima svih zemlja uključenih u ovaj slučaj i trenutno procenjujemo situaciju - poručio je portparol Evropske komisije u izjavi za Tanjug.

Izvori Tanjuga u Evropskoj komisiji navode da su kontakti eksperata iz EU i regiona nadležnih za trgovinu, ali i za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju "već u toku" i da se u ponedeljak očekuje zajednička konferencija na kojoj bi trebalo da dođe do pojašnjenja situacije.

Odlukom Hrvatske takse za fitosanitarni nadzor voća i povrća iz uvoza su podignute za 22 puta u odnosu na dosadašnje što je izazvalo revolt u zemljama u okruženju.

Vlada Srbije je tim povodom uputila i zvanično pismo Evropskoj komisiji tražeći objašnjenje ovakvog postupka zemlje članice EU i potpisnice Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Izvor: Blic, 05.08.2017.
Naslov: Redakcija