Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NEIZMIRENE KAZNE ZA PREKRŠAJE NISU OSNOV ZA ODBIJANJE ZAHTEVA ZA IZDAVANJE PASOŠA


U vreme godišnjih odmora mnoge je zabrinula vest da bi zbog neplaćenih kazni mogli da budu vraćeni sa granice ili da se ka njoj neće ni uputiti jer im MUP neće izdati pasoš. U Prekršajnom sudu kažu da vam se to neće desiti ako niste platili svoje obaveze, ali hoće ako je za vama raspisana poternica zbog neodazivanja pozivu suda.

"Neizmirene kazne za prekršaje nisu osnov za odbijanje zahteva za izdavanje putnih isprava", kažu u MUP-u.

Problem nastaje ako vas zbog prekršaja traži sud, a ni policija ne uspe da vas pronađe. Tada će za vama raspisati poternicu.

"U tom slučaju, ako građanina na granici koji je krenuo sa porodicom recimo na letovanje zateknu i konstatuju da je protiv njega izdata opšta naredba on može sa te granice biti priveden u sud koji je izdao opštu naredbu. Ali, pazite, to je mera koja se koristi isključivo za obezbeđenje prisustva okrivljenog na saslušanju, znači ona nema veze sa presudom i sa izrečenom kaznom", kaže Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu.

Ali i za prekršaj koji ste napravili, kaznu ćete morati da platite. Na to će vas podsetiti prilikom izdavanja dokumenata. Građani zato uglavnom kaznu i poistovećuju sa nalogom sudije za prekršaje ako se zbog nje nisu odazvali sudu. A, ako platite odmah mogli biste da izbegnete drastičniju naplatu – izvršenjem.

"Izvršenje se sprovodi tako – ako niste platili recimo 10.000 dinara kaznu, sud vam tu kaznu može zameniti u 10 dana zatvora ili u 80 časova rada u javnom interesu, ili da pokuša da vam naplati prinudnim putem, bilo obustavom od zarade ili na drugi način. Ali u svakom slučaju samo zbog toga što niste platili kaznu vi ne možete biti vraćeni sa granice", objašnjava Marinović.

Od kraja prošle godine prekršaji nisu prepreka ni za registraciju vozila, ni za izdavanje različitih dozvola. Tako je, na inicijativu tadašnjeg zaštitnika građana, odlučio Ustavni sud. Za lična dokumenta, nikada nisu ni bili, podseća novi ombudsman, donedavno na mestu predsednika prekršajnog apelacionog suda.

"Taj član je imao za cilj da postigne veći efekat u disciplinovanju onih koji su pravosnažnom presudom osuđeni i koja je prošla najčešće obe instance, neki put čak i instancu Vrhovnog kasacionog suda, nisu ispunjavali obaveze koje su imali po tom osnovu. Ali, ako je Ustavni sud proglasio odredbu neustavnom, tu zaista nema diskusija, znači da je taj član stavljen van snage", kaže zaštitnik građana Zoran Pašalić.

A poslednjeg meseca primene te prakse, u kasu se slilo gotovo sto miliona dinara od kazni za prekršaje. Prvog sledećeg – tek 40 miliona. To ilustruje i slika iz beogradskog Prekršajnog suda. Do kraja prošle godine na naplati su radila dva službenika, a građani su čekali u redu da plate dug.

Izvor: RTS, 06.08.2017.
Naslov: Redakcija