Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RNIDS: KOMENTARI NA NACRT ZAKONA O INFORMACIONOJ BEZBEDNOSTI


Srbija po prvi put donosi Zakon o informacionoj bezbednosti, a Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS) je, u skladu sa svojim operativnim ciljem podrške državnim institucijama u donošenju i sprovođenju IKT politika, učestvovala u javnoj raspravi. Vladinom Strategijom razvoja informacionog društva u Republici Srbiji do 2020. godine je predviđeno unapređenje pravnog i institucionalnog okvira informacione bezbednosti i donošenje ovog zakona je ključno za ispunjenje ovog strateškog prioriteta.

Zakon uređuje informacionu bezbednost kroz odredbe o IKT sistemima od posebnog značaja u Srbiji, Nacionalnom centru za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima, kao i kriptozaštiti i zaštiti od kompromitujućeg elektromagnetskog zračenja.

Nacrt je izradila radna grupa u kojoj su učestvovali predstavnici institucija čiji je delokrug poslova povezan sa materijom zakona, a prilikom rada su uvažavane strateške smernice i politika Evropske unije u ovoj oblasti. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je od 3. do 23. jula sprovelo javnu raspravu o Nacrtu zakona, u kojoj je učestvovao i RNIDS i dostavio svoje komentare.

Izvor: RNIDS, 06.08.2015.