Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT NOVOG ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU NA JAVNOJ RASPRAVI OD SEPTEMBRA 2014. GODINE: DODATNA PRAVNA ZAšTITA DRžAVNOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIšTA


Ministarstvo poljoprivrede bi početkom septembra trebalo da na javnu raspravu uputi nacrt zakona o poljoprivrednom zemljištu, rečeno je RTV Vojvodine u tom ministarstvu. Usvajanje novog zakona, koji će dodatno urediti oblast zakupa državnog zemljišta, očekuje se najkasnije početkom 2015. godine.

Kako nam je rečeno, cilj Ministarstva poljoprivrede kao predlagača novog zakona jeste dodatna pravna zaštita državnog poljoprivrednog zemljišta, kako bi se, između ostalog, prihodi od zakupa povećali.

Predlagači najavljuju niz izmena koje se odnose na ukrupnjavanje, način korišćenja i postupak javnog nadmetanja za zakup državne zemlje.

"Pre svega promeniće se stvari oko zaštite poljoprivrednog zemljišta želimo da zaštitimo još bolje, na bolji način zakonski poljoprivredno zemljište. Pošto je veliki gubitak tog poljoprivrednog zemljišta i bukvalno se smanjuju površine sa druge strane imamo veliku degradaciju i tu imamo puno novih izmena", navodi Zoran Knežević.

Na drugoj strani, Goran Živkov bivši ministar poljoprivrede i jedan od autora važećeg zakona kaže da bi moguće uvođenje koncesija kao oblik zakupa državne zemlje, privilegovalo velike kompanije na štetu malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava.

"Gde god je uspešna poljoprivreda ona je zasnovana na porodičnom gazdinstvu. I zato po zakonu o zemljištu, porodična gazdinstva imaju prednost zakupa. Ako se uvede koncesija oni će vrlo teško imati prednost prilikom zakupa. Onda dolazi do toga da li ste dobri sa nekim i onda država, ne lokalna samouprava već država određuje ko je taj koncesionar", kaže on.

Podsećamo, u ovom trenutku oko 10.000 poljoprivrednika obrađuje oko 300.000 ha državne zemlje. Na ime zakupa te zemlje u budžet Srbije, samo prošle godine, uplaćeno je oko 60 miliona evra.

O problematici državnog poljoprivrednog zemljišta, ali i o drugim otvorenim pitanjima u domaćoj poljoprivredi biće reči u našem dokumentarno-informativnom serijalu čije se emitovanje planira na jesen.

Izvor: Tanjug