Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O FINANSIRANJU ZA DVA MESECA


Saradnjom Pokrajinske i Republičke vlade, Vojvodina bi mogla dobiti kvalitetan zakon o finansiranju za dva meseca, time bi budžet Republike za 2015. mogao biti planiran, pa bi se izbegla diskusija o tome koliko iz republičkog budžeta treba da pripadne Pokrajini, ocenio je šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Balint Pastor.

Po Ustavnom zakonu o sprovođenju Ustava, taj pravni akt trebalo je da bude usvojen najkasnije do 2008. i paralelno s njim zakon o prenosu nadležnosti Vojvodini.

Kako je rekao, taj drugi je donet, ali je u međuvremenu Ustavni sud ocenio da je dvadesetak njegovih odredbi protivustavno pa bi taj zakon trebalo da bude izmenjen i dopunjen.

"Oba zakona su izuzetno važna za kvalitetniji život građana u Vojvodini, međutim, oni ne mogu biti usvojeni bez podrške Srpske napredne stranke, koja ima većinu u Skupštini Srbije", ocenio je Pastor.

"Vladajuća većina, DS, LSV i SVM, u pokrajinskom parlamentu prošle godine usvojila je platformu za izradu zakona o finansiranju, ali je sve i ostalo na tome. Ta platforma se osporavala, s obrazloženjem da predviđa 'cepanje poreskog sistema Srbije'", rekao je Pastor.

"Nadam se da će se formirati radna grupa sastavljena od stručnjaka iz Republike i Pokrajine koja će u roku od dva meseca napisati zakon o finansiranju Vojvodine. Dobro je što je Statut Vojvodine usvojen, ali sada treba doneti i taj važan pravni akt", ocenio je Pastor.

Izvor: RTV, FONET