Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U SKUPŠTINSKOJ PROCEDURI VIŠE PREDLOGA, MEĐU KOJIMA I IZMENE I DOPUNE ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU


Vlada RS je u skupštinu poslala i Predlog zakona o završnom računu budžeta za 2013. godinu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Carinskog zakona kao i Predlog zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa.

Upućen je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa bezbednosnim merama za zaštitu tajnih vojnih podataka.

Vlada RS je uputila i Predlog  izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

Predsednica parlamenta Maja Gojković najavila je ranije u izjavi Tanjugu da bi krajem avgusta, pored rebalansa budžeta, koji se očekuje u proceduri i o tim zakonskim rešenjima poslanici trebalo da raspravljaju, s obzirom da akademska školska godina počinje 1. oktobra.

Nova zakonska rešenja, pored ostalog, trebalo bi da reše probleme koji su se pojavili u praksi prilikom upisa poslednje godine studija.

  • Ukoliko predloženi zakon bude usvojen, studenti koji imaju manje od 60 ESPB i na budžetu su i samofinansirajući koji imaju manje od 37 ESPB bodova moći će da upišu poslednju godinu studija.

Precizirano je da školska 2014/2015. godina prelazni period sa pet ispitnih rokova.

  • Izmene Zakona predviđaju i da studenti koji su započeli osnovne studije po starom nastavnom planu i programu, imaju pravo da ih završe najkasnije do kraja školske 2015/2016. godine, odnosno do kraja školske 2016/2017. godine za studente upisane na integrisane studije iz medicinskih nauka.

Studenti upisani na magistarske studije moraju da ih završe najkasnije do kraja školske 2015/2016. godine.

Studenti koji su završili magistarske studije mogu da se upišu na treću godinu doktorskih akademskih studija, u odgovarajućoj oblasti i da se iz budžeta finansiraju ako su u školskoj 2013/2014, odnosno 2014/2015. godini ostvarili najmanje 48 ESPB bodova.

Vlada je predloženim izmenama Zakona definisala da se propisuju rokovi u procesu akreditacije u skladu sa preporukama Agencije za borbu protiv korupcije.

  • Propisuje se i obaveza visokoškolskim ustanovama da učine dostupnom javnosti doktorsku disertaciju pre njene odbrane, obavezu univerziteta da uspostavi javni digitalni repozitorijum u kome će se čuvati odbranjene doktorske disertacije, sa odgovarajućom dokumentacijom i da Ministarstvu dostave kopiju za centralni repozitorijum.

Na taj način obezbeđuje se dostupnost javnosti ovih dokumenata uz odgovarajuću zaštitu autorskih prava.

U Razlozima za donošenje zakona piše da su izmene u skladu sa smernicama okvirnog projekta Evropske unije za istraživanje i inovacije (Horizont 2020) i da će podstaći učešće srpskih visokoškolskih institucija u evropskom repozitorijumu doktorskih disertacija.

  • Dopunom određenog člana omogućava se studentu stranom državljaninu da ispite polaže i preko elektronskih komunikacija, pod uslovom da se obezbedi kontrola identifikacije i rada studenta.

Predloženo je da ministar propiše bliže uslove i način polaganja ispita preko elektronskih komunikacija, kako bi se obezbedila javnost polaganja tih ispita na istovetan način na svim visokoškolskim ustanovama.

  • Preciznije se definiše i priznavanje stranih visokoškolskih isprava, određuje se nadležnost za utvrđivanje visine takse za troškove postupka priznavanja, oslobađanje od plaćanja takse kao i druga pitanja u vezi sa troškovima postupka priznavanja strane diplome i preciznije definiše vrednovanje stranog studijskog programa.
  • Takođe se utvrđuje da će strani studenti iz zemalja Evropske unije moći da se upisuju na visokoškolske ustanove u statusu studenta koji se finansira iz budžeta Srbije, od dana pristupanja Srbije EU.
  • Izmene Zakona definišu i položaj nastavnika, pa tako daju pravo da nastavnik koji je izabran u zvanje profesor emeritus, osim učestvovanja u izvođenju svih oblika nastave na akademskim studijama drugog i trećeg stepena, kako je i do sada bilo propisano Zakonom, bude i mentor i član komisija u postupku izrade i odbrane završnih radova, disertacija na tim studijama.
  • Nastavnik dobija pravo da bude član komisije za pripremanje predloga za izbor nastavnika i saradnika univerziteta i da učestvuje u naučnoistraživačkom radu, imajući u vidu da se to zvanje dodeljuje izuzetno, malom broju redovnih profesora koji su se posebno istakli naučnim i umetničkim radom, stekli međunarodnu reputaciju i postigli rezultate u obezbeđivanju nastavno-naučnog i umetničkog podmlatka.

Predložena rešenja će doprineti da se na efikasniji način koriste instituti kao resurs u podizanju kvaliteta doktorskih studija, kao i u poboljšanju odnosa kolega na univerzitetima i institutima i olakšati podnošenje zajedničkih projekata i strateško osmišljavanje naučnog rada.

Usklađivanje autonomije univerziteta sa principom otvorenosti prema javnosti i građanima neće ugroziti autonomija univerziteta, a visokoškolska ustanova ima obavezu i da obezbedi javnost podataka u vezi sa visinom školarine, merilima za utvrđivanje visine školarine i odluku o tome,

Predložena rešenja preciziraju i status gostujućeg profesora u polju umetnosti.

Za sprovođenje zakona potrebno je obezbediti dodatna sredstva u budžetu u iznosu od 19,5 miliona dinara.

Izvor: Tanjug