Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Majke koje su rodile decu sa invaliditetom, sada imaju pravo na naknadu zarade, ali i novac za tuđu negu i pomoć. Tu je i odluka koja će garantovati minimalnu naknadu porodiljama tokom prva tri meseca bebinog života, kao i ona koja se tiče izjednačavanja prava poljoprivrednih osiguranica sa ostalim mamama


Narodni poslanici usvojili su Zakon o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 66/2021), od kojih su najvažnije one koje su uslovljene odlukama Ustavnog suda Srbije.

To znaci da će majke koje su rodile decu sa invaliditetom, sada imati pravo na naknadu zarade, ali i novac za tuđu negu i pomoć. Tu je i odluka koja će garantovati minimalnu naknadu porodiljama tokom prva tri meseca bebinog života, kao i ona koja se tiče izjednačavanja prava poljoprivrednih osiguranica sa ostalim mamama.

- Pored toga, izdvajaju se i izmene koje se odnose na porodilje sa visokim primanjima, a koje su usvojene nakon pregovora udruženja "Mame su zakon" i predstavnika Vlade - kaže Tatjana Macura, predsednica udruženja.

Ona je naglasila da njihova borba, proceduralno precizna i jasna, usvajanjem ovih izmena i dopuna ne prestaje.

- Naš cilj u pogledu još bolje primene ovog Zakona u narednom periodu biće borba za garantovanu naknadu porodiljama najmanje u visini republičkog minimalca i tokom perioda nege deteta, smanjenje broja meseci koji ulaze u obračun naknada sa 18 na 12, postizanje ravnopravnog položaja porodilja koje samostalno obavljaju delatnosti, prepoznavanje porodica koje imaju više od četvoro dece, kao i veća individualna odgovornost službenika koji se bave primenom ovog Zakona - navodi Macura.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 30.06.2021.
Naslov: Redakcija