Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O IZMENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O PODELI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA I TEHNIČKIM USLOVIMA ZA VOZILA U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA: Svi koji obavljaju tehničke preglede vozila u obavezi su da ceo postupak snime i taj snimak čuvaju godinu dana


Svi koji obavljaju tehničke preglede vozila od ponedeljka su u obavezi da ceo postupak snime i taj snimak čuvaju godinu dana. Počinje i novo merenje izduvnih gasova, a oni koji su skinuli katalizator imaju dve godine da ga vrate i da time kompletiraju auto.

Nova pravila donose proveru ispravnosti vozila u domenu kvalitetnijeg pregleda. Po novom sistemu tehnički pregledi uvode dodatne uređaje za proveru određenih delova na vozilu koji se do sada nisu proveravali. Sve se snima kamerama koje su već postavljene.

"Svaki tehnički pregled biće sniman video-nadzorom. Te snimke mi smo u obavezi da čuvamo godinu dana, to je najveća novina od ponedeljka", navodi Marko Manojlović, vlasnik tehničkog pregleda.

Što se tiče izduvnih gasova razrešena je dilema ko može, a ko ne može da prođe tehnički.

Većina vozila koja su kompletna lako prolaze test izduvnih gasova, dok se za starija vozila koja nisu imala fabrički katalizator on se neće ni tražiti. Oni koji su skinuli katalizator dobili su dve godine da ga vrate.

"Svi automobili koji su do 5. jula 2021. godine registrovani u Republici Srbiji odloženo je im je još dve godine da ne moraju da imaju kompletan izduvni sistem, nakon toga će morati da kompletiraju izduvni sistem svog automobila, ali će morati da zadovolje neke norme izduvnih gasova", ističe Manojlović.

Godišnje se u Srbiji registruje 2.300.000 vozila, a njihova prosečna starost je oko 15-16 godina.

Izvor: Vebsajt Blic, 2.07.2021.
Naslov: Redakcija