Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RAZMATRA SE MOGUĆNOST ONLAJN NASTAVE OD SEPTEMBRA 2020. GODINE


 

Republički krizni štab za suzbijanje kovida 19 trebalo bi narednih dana da razmatra mogućnost da od septembra đaci, umesto u školske klupe, ponovo sednu pred ekrane televizora i računara, odnosno da nastava ponovo bude organizovana onlajn.

 

Kako kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, sa svojim timovima uveliko diskutuje o mogućem uvođenju onlajn nastave od 1. septembra. Bilo bi, kako pojašnjava, pošteno da Ministarstvo prosvete potpuno spremi i tu opciju jer imaju dobru platformu i uslove da ponovo pokrenu časove od kuće.

 

To još nije bila tema na sednicama Kriznog štaba, pa ne mogu ništa detaljnije da vam kažem, ali nameravam da je pokrenem na sastanku tog tela u toku jula i da se aktivnije posvetimo i tom pitanju. Već imam razrađene planove za starije osnovce, srednjoškolce i studente, sa njima neće biti problema. Mogli bismo da im uvedemo kombinovani nastavni režim u okviru kog bi deo gradiva učili od kuće, a samo povremeno, podeljeni u grupe, dolazili u obrazovne ustanove. Đaci od prvog do četvrtog razreda su veći problem jer ne mogu sami da budu kod kuće i za njih moramo do 1. septembra spremiti više nastavnih scenarija. Naš onlajn nastavni sistem poredim sa nemačkim i slovenačkim modelom i mislim da smo se dobro prilagodili na ovaj novi način rada – ističe Šarčević.

 

Inače, već se snimaju i lekcije za onlajn nastavu za novu školsku godinu, a kako je ranije izjavio novinarima ministar Šarčević softver i 70 računara je kod nastavnika i profesora koju u svojim domovima snimaju časove koji mogu služiti i đacima koji opravdano izostaju iz škole, ali i u slučaju da zbog epidemije virusa korona ponovo bude potrebno da se škola prebaci u onlajn režim rada.

 

Ono što trenutno preokupira deo đaka, ali i njihove roditelje, svakako su maturske večeri, kao i nedoumica koliko su takve proslave uopšte bezbedne u sadašnjim epidemiološkim uslovima kada se, naročito u velikim gradovima, danima beleži porast broja novoobolelih. Maturske večeri zasad nisu decidno zabranjene, ali bi bilo mudro da se sve planirane proslave tog tipa obustave i da maturanti izdrže bez slavlja bar još dve sedmice, poruka je ministra Mladena Šarčevića. Kako je pojasnio, takva odluka bila bi u skladu sa preporukom Kriznog štaba.

 

Bitno je da se đaci ne okupljaju bar još petnaestak dana, pa krajem jula i u avgustu nek slave koliko hoće. Ako sada slave bilo u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, ne sme ih biti više od 200, svi moraju nositi maske i biti na distanci. Ne verujem da bi se nekome svidela takva proslava mature – ističe Šarčević.

 

 

Izvor: Vebsajt Politika, Dragana Jokić-Stamenković, 01.07.2020.
Naslov: Redakcija