Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O GENETIČKI MODIFIKOVANIM ORGANIZMIMA: Radi usklađivanja sa pravilima STO neophodna izmena člana Zakona kojim se eksplicitno zabranjuje promet GMO proizvodima. Zabrana uzgajanja GMO postoji i ona se neće menjati


Ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) je neophodan kako bi se ušlo u Evropsku uniju (EU), a ono daje mnoge pogodnosti, pogotovo malim zemljama koje se bore da "prežive" na međunarodnom globalnom tržištu, navedeno je na panelu "Pristupanje Srbije STO i EU u doba populističkih izazova međunarodnoj trgovini", uz napomenu da je u svetu primetno osporavanje globalne trgovine iz populističkih pobuda.

Za otvaranje Poglavlja 30, posvećenog ekonomskim odnosima sa inostranstvom, nije bilo potrebo članstvo u STO, ali će biti potrebno za zatvaranje, rekla je nekadašnja pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacije Bojana Todorović.

Govoreći o prednostima članstva u STO, ona je istakla da sam proces dovodi do reforme spoljnotrgovinskog sistema, kao i da boravak van tog trgovinskog sistema postavlja pitanje pred investitore šta nije u redu sa takvom zemljom.

Kad pogledamo iskustva novih članica STO vidimo da su značajno povećale svoj udeo u svetskoj trgovini, rekla je Todorović, napominjući da se tim članstvom dobija tržište celog sveta.

To je, kako je objasnila, pristup pod jednakim uslovima tržištu od sedam milijardi, gde se obavlja 98 odsto svetske trgovine.

Imamo iskustvo iz nedavne prošlosti da nam je jedna susedna zemlja, bez objašnjenja, blokirala promet robe, što ne bi bilo moguće da smo u STO, istakao je profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Predraga Bjelić.

STO kroz svoja pravila daje osnovne principe trgovinske saradnje država, što omogućava da se svi trgovinski sukobi završe mirno.

Pravila STO pružaju mogućnost da male zemlje budu bolje zaštićene nego što bi to bilo u nekom bilateralnom sporazumu.

Povodom tvrdnji da je za pristupanje STO potrebno promeniti postojeći Zakon o genetički modifikovanim organizmima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009 - dalje: Zakon), direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove ISAC fonda Igor Novaković podseća na pravilo STO da ne postoji apsolutna zabrana prometa proizvoda.

Prema njegovim rečima, to ne znači da mi kao zemlja ne možemo da ograničimo, zabranimo na nižim nivoima i regulišemo trgovinu GMO, a svakako bi ostala zabrana sadnje genetski modifikovanih biljaka, što je često predmet špekulacije u javnosti.

Možemo, kaže, da budemo i ekstremno restriktivni što se tiče GMO i da faktički u potpunosti ograničimo trgovinu tim proizvodom.

Izvor: Vebsajt Danas, 04.07.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija