Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O POSTUPKU I DOKAZIMA: Specijalizovano tužilaštvo Kosova spremno za primanje podnesaka ili optužnica, ali još uvek nema portparola. Biće nadležni samo za fizička lica i individualnu odgovornost, baviće se krivičnim delima iz izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, u periodu od januara 1998. do kraja decembra 2000. godine


Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu i Metohiji spreman je za operativni rad, pošto je stupio na snagu Pravilnik o postupku i dokazima, ali se još ne zna kada bi trebalo očekivati prve optužnice.

Portparol i načelnik Službe za komunikaciju specijalizovanih veća Avis Beneš rekla je da nema pravnih prepreka za primanje podnesaka ili optužnica Specijalizovanog tužilaštva, ali je dodala da to tužilaštvo još nema portparola.

Benešova je izjavila da su službeni nazivi ovog suda "Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova, a ne Specijalni sud ili Sud za zločine OVK-a".

Kada je reč o mandatu i nadležnostima, sud je nadležan samo za fizička lica i individualnu odgovornost, baviće se krivičnim delima od januara 1998. do kraja decembra 2000. godine.

To su dela iz izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koji se još naziva i "Martijev izveštaj" (u kome nekadašnji izvestilac Saveta Dik Marti dovodi vođe OVK-a u vezu sa zločinima na Kosovu i Metohiji i trgovinom ljudskim organima).

Benešova je navela da nema odredaba o specifičnoj nacionalnosti, osim što sud ima nadležnost nad osobama koji su sa Kosova, odnosno iz SR Jugoslavije, ili nad onima koji su počinili krivična dela iz njihove stvarne nadležnosti, to jest osobama koje su sa Kosova, odnosno SRJ, gde god su ta dela počinjena.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo, koje će se baviti ratnim zločinima počinjenim na Kosovu i Metohiji, vodiće procese u Hagu, a prošle godine je za predsednika suda imenovana Ekaterina Trendafilova, a pre toga za glavnog tužioca Amerikanac Dejvid Švendiman.

Osnivanje suda usledilo je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, koji je vođe OVK-a doveo u vezu sa zločinima na Kosovu i Metohiji i trgovinom organima.

Prve optužnice mogu očekivati krajem 2017. godine.

Izvor: Vebsajt Blic, 06.07.2017.
Naslov: Redakcija