Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODLUKA O UREĐIVANJU I ODRŽAVANJU PARKOVA, ZELENIH I REKREACIONIH POVRŠINA: Prekršajne naloge za zapušteno zelenilo, prema Odluci, pišu komunalni policajci ili inspektori. To se odnosi na zajedničke travnjake i parkove oko zgrada. Kazne za fizička lica iznose od 10.000 do 25.000 dinara, a za pravna lica od 50.000 do 150.000 dinara. Najviša kazna se izriče ako preduzeće ne dostavi komunalnoj inspekciji plan održavanja ili ukoliko zelenu površinu koristi suprotno odredbama ove Odluke. Na primer, ako ukloni stablo bez odobrenja nadležnog organa


Građani koji zapuste zajedničke travnjake mogu da plate kaznu od čak 25.000 dinara, a za preduzeća one su i do 150.000 dinara!

Kako bi izbegli kazne, ali i ulepšali okolinu, mnogi angažuju privatne agencije za košenje trave. Prekršajne naloge za zapušteno zelenilo, prema Odluci o uređivanju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina ("Sl. list grada Beograda", br. 12/2001, 15/2001, 11/2005, 23/2005, 29/2007 - dr. odluka, 2/2011, 44/2014, 17/2015, 35/2015 i 19/2017 - dalje: Odluka), pišu komunalni policajci ili inspektori. To se odnosi na zajedničke travnjake i parkove oko zgrada.

- Kazne za preduzeća koja ne održavaju zelenu površinu u skladu sa odredbama ove Odluke su od 50.000 do 150.000 dinara. Najviša kazna se izriče ako preduzeće ne dostavi komunalnoj inspekciji plan održavanja ili ukoliko zelenu površinu koristi suprotno odredbama ove Odluke. Na primer, ako ukloni stablo bez odobrenja nadležnog organa. Građani će biti kažnjeni od 10.000 do 25.000 dinara, opet u zavisnosti od prekršaja - objasnili su iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove.

Stanari stambenih zgrada obično u dogovoru sa predstavnicima skupštine stanara odlučuju ko će i kako brinuti o zajedničkom prostoru ispred zgrade. Pošto je poznato da samo uređivanje dvorišta oduzima mnogo vremena, stanari i vlasnici kuća mogu pozvati neku od agencija koje su, između ostalog, zadužene za brigu o travnjacima.

- Naša ekipa izlazi na teren i procenjuje koja je površina u pitanju, kao i druge pojedinosti na osnovu kojih se formira cena. Na primer, kada se koristi kosilica ili trimer za travu prosečne visine, potrebno je izdvojiti 150 dinara po metru kvadratnom, odnosno 1.500 dinara po aru - objasnila je Rada Rašić, vlasnica agencije za čišćenje i održavanje higijene.

Slično su rekli i u jednom preduzeću koje se bavi tim poslovima. Prema rečima direktora Gorana Stankovića, u ovom preduzeću za uređenje dvorišta i održavanje zelenih površina cene se kreću od oko 30 evra za dva ara trave koja je narasla do 30 centimetara.

Za razliku od zajedničkih površina oko stambenih i poslovnih zgrada, postoje i javne zelene površine na ulicama i u parkovima, a njima gazduje "Zelenilo Beograd". Građani su, stoga, često u nedoumici kada je reč o tome ko je nadležan za određenu zelenu površinu.

- Preko 2.000 hektara travnate površine pripada gradu, ali je JKP "Zelenilo" zaduženo za redovno održavanje te površine. Naša obaveza je briga o javnoj zelenoj površini u koju se mogu ubrojati parkovi, zelene površine na trgovima, duž saobraćajnica, duž obala reka, kao i tzv. zelene površine specijalne namene i slično. Neretko nam se dešava da nas građani pozovu i zahtevaju da mi održavamo ono što nije u našoj nadležnosti - rekli su iz "Zelenila".

Prema Odluci, JKP "Zelenilo Beograd" zaduženo je za uređenje i održavanje zelenih površina na području Voždovca, Vračara, Zvezdare, Zemuna, Novog Beograda, Palilule, Rakovice, Savskog venca, Starog grada i Čukarice, dok je za preostalih sedam beogradskih opština zaduženo JKP koje je osnovala skupština te gradske opštine.

Izvor: Vebsajt Blic, Suzana Luković, 05.07.2017.
Naslov: Redakcija