Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK: SPROVEDENA OBUKA O PRIMENI ZAKONA O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAčAJA


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u okviru projekta koji realizuje uz podršku Kraljevine Norveške, sproveo je od 4. do 6. jula 2016. godine program obuke namenjen organima javne vlasti radi pravilne primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS", br. 120/2004, 54/2007, 104/2009 i 36/2010), od strane tih organa.

Na prvoj dvodnevnoj obuci, od više planiranih tokom jula meseca, učešće su uzeli predstavnici više ministarstva i drugih republičkih organa vlasti.

Osnovni cilj obuke namenjene licima ovlašćenima za postupanje po zahtevima za pristup informacijama je unapređenje znanja o pravu na pristup informacijama, o načinu postupanja sa zahtevima, o svrsi Informatora o radu i drugim vidovima proaktivnog objavljivanja informacija.

Dodatno, cilj obuke je i jačanje saradnje kako između organa vlasti i institucije Poverenika, tao i između organa vlasti i njihovih ovlašćenih lica međusobno.

Poverenik će nastaviti sa realizacijom ovakvih programa, jer ocenjuje da podaci iz prakse jasno ukazuju na potrebu dodatne edukacije. U velikom broju predmeta zbog povrede prava na pristup informacijama koje Poverenik prima (2015. godine 5694), najveći, apsolutno pretežan broj predstavljaju žalbe. A u skoro dve trećine postupaka po žalbi Poverenik ne mora da donosi formalan nalog za davanje informacija, jer već na njegov zahtev za izjašnjenje organi vlasti izjavljuju da će dati i daju prethodno uskraćene informacije. Ovakvo postupanje organa vlasti ukazuje na to da u velikom broju slučajeva moguće "objašnjenje" za njihov neadekvatan odnos prema zahtevima za pristup informacijama neznanje, nedovoljno poznavanje Zakona, prava javnosti i građana i sopstvenih obaveza. Poverenik podseća da je jedna od obaveza svih u organima vlasti da se edukuju, da rade na unapređenju sopstvenih znanja u cilju kvalitetnijeg rada na ostvarivanju i zaštiti prava građana.

Izvor: Vebsajt Poverenika, 06.07.2016.
Naslov: Redakcija